15.3.17

Λίγο πριν το τέλος η έρευνα του εισαγγελέα για τα «Leopard»...

Άρμα «Leopard» σε στρατιωτική άσκηση
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της αγοράς των αρμάτων μάχης «Leopard» το 2003, με το σχηματισμό τριών δικογραφιών για λόγω...
ισχυρών ενδείξεων για τεράστιες μίζες.

Η προμήθεια των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ», που ήταν μία από τις πλέον ακριβές αγορές του ελληνικού Δημοσίου, απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχουν εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις για τεράστιες «μίζες» που διακινήθηκαν τόσο για την κύρια σύμβαση αγοράς όσο και για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, αφορά το σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από τη γερμανική εταιρεία «Krauss Maffei Wegmann», που κόστισε περίπου 1,7 δισ. ευρώ και υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2003.

Οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, αναμένουν απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί στις κυπριακές Αρχές σχετικά με την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιρειών και συγκεκριμένων προσώπων.

Τα αιτήματα που είχαν αποσταλεί προς άλλες χώρες, έχουν απαντηθεί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν πλέον σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη των διαδρομών που ακολούθησε το «μαύρο χρήμα» που διακινήθηκε για την επίμαχη αγορά.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει σχηματίσει άλλες δύο δικογραφίες, μία για την εμπλοκή του πρώην στελέχους του υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα, στρατιωτικών, καθώς και του επιχειρηματία στον χώρο των οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευσταθίου.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία (ενεργητική και παθητική), καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μάλιστα, ο Αντώνης Κάντας φέρεται να έχει ομολογήσει στους ανακριτές Διαφθοράς ότι για τα «Λέοπαρντ» έχει πάρει μίζα 1,7 εκατ. ευρώ.

Για την ίδια υπόθεση είχε κριθεί προφυλακιστέος απόστρατος αξιωματικός του στρατού, για τον οποίον η έρευνα της Δικαιοσύνης φαίνεται να αποκάλυψε συνολικές παράνομες αμοιβές 3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εμβασμάτων που διακινήθηκαν από το 2003 έως και το 2011.

Η εμπλοκή του αποκαλύφθηκε μέσω απαντήσεων των ελβετικών Αρχών επί αιτημάτων που αφορούσαν τον επιχειρηματία Ευσταθίου, η εταιρία του οποίου φαίνεται να διακίνησε τις μίζες που δόθηκαν στις συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατού.

Η άλλη δικογραφία αφορά τη σύμβαση 13/2003 Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που υπογράφηκε την ίδια μέρα με την κύρια σύμβαση για τα άρματα μάχης και προέβλεπε έργα συνολικής πιστωτικής αξίας ίσης με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι 12 πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος διώκεται και για άλλες υποθέσεις συμβάσεων αγοράς οπλικών συστημάτων για τον στρατό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: