11.3.17

«Υπάρχουν φορές που οι ποινές εκφεύγουν της κοινής λογικής»...

Σταύρος ΚοντονήςΆντα Ψαρρά

Ο σημερινός υπουργός, γέννημα θρέμμα της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς, είναι πολλά χρόνια στο...
πολιτικό «κουρμπέτι». Ο Σταύρος Κοντονής έχει παραλάβει το νήμα που άφησε ο προκάτοχός του και ήδη πολλά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί μαζί με τις νέες πρωτοβουλίες του υπουργού.

Διακρίναμε, ωστόσο, μια διαφορετική προσέγγιση, με χαρακτηριστικά τον πολιτικό ρεαλισμό αλλά και μια διαφορετική ιεράρχηση των συσσωρευμένων προβλημάτων στην απονομή της δικαιοσύνης.

• Μια ερώτηση από τα... παλιά. Πώς σχολιάζετε τα πρόσφατα περιστατικά τραμπουκισμών εναντίον του δημάρχου και πολιτών στη Φιλαδέλφεια;

Στο θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ έχω πει κατά το παρελθόν ότι έγινε μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και να φτιαχτεί εκεί το γήπεδο. Οι αποφάσεις του ΣτΕ υπάρχουν και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Σ' ένα βαθμό η στάση του δημάρχου δεν είναι πολύ εποικοδομητική, όμως τραμπουκισμοί και βιαιότητες εις βάρος του είναι απαράδεκτες πρακτικές και καταδικαστέες.

• Τελικά η Δικαιοσύνη έβαλε πόδι στη λειτουργία της «παράγκας» ΕΠΟ; Βλέπουμε μεγάλες καθυστερήσεις και συσσώρευση δικογραφιών που αφορούν σκάνδαλα στον χώρο κυρίως του ποδοσφαίρου. Είναι κι αυτό απόρροια των γενικών καθυστερήσεων;

Σε ό,τι αφορά την ΕΠΟ αποδιαρθρώσαμε απολύτως το σύστημα που υπήρχε και για τον λόγο αυτό βλέπουμε φέτος ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν υπάρχουν οι παλιές αμφισβητήσεις και δεν έχουμε τη φοβερή έξαρση των παθών. Ολοι έχουν συναίσθηση ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση και υπάρχει Δικαιοσύνη που εξασφαλίζει πλέον την ισονομία.

Η καθυστέρηση των δικαστικών υποθέσεων που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί οφείλεται κυρίως σε δικονομικά ζητήματα. Αναμένεται τώρα η έκδοση βουλευμάτων.

• Βασικό πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης, με καταδίκες της χώρας, οι μεγάλες καθυστερήσεις παντού και ειδικά στην εκδίκαση υποθέσεων δημόσιου συμφέροντος, σκανδάλων διασπάθισης και κατάχρησης δημόσιου χρήματος.

Το πρόβλημα είναι πολυετές και δυστυχώς πλέον παγιωμένο. Δεν αφορά κάποιες ειδικές περιπτώσεις αλλά το σύνολο των υποθέσεων. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την εξής παθογένεια: από τον χρόνο που υποβάλλεται μία μηνυτήρια αναφορά ή ασκείται μια αγωγή φτάνουμε σε επίπεδα τρομερής καθυστέρησης μέχρι και 6-7 χρόνια, στα διοικητικά δικαστήρια μέχρι 11 χρόνια, για να εκδοθεί απόφαση, σε σημείο που ο πολίτης να το εισπράττει ως αρνησιδικία.

Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες, διότι άφησαν μια προβληματική κατάσταση να κακοφορμίσει. Δεν σχετίζεται ειδικά με τη διαχείριση των «μεγάλων δικών», για τις οποίες η δική μας κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα προχωρήσει η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και αυτό ήδη γίνεται.

Ομως δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς οι μεγάλες δίκες, διότι αυτό θα παραβίαζε τους κανόνες ισονομίας. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης γενικά και σε όλα τα επίπεδα. Οι μεγάλες δίκες από μόνες τους έχουν προβλήματα αυξημένης διαχείρισης -πολλοί οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθεί η υλικοτεχνική βάση ώστε αυτές οι δίκες να προχωρούν απρόσκοπτα. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο δυσάρεστο φαινόμενο να έχουμε σε εξέλιξη πολλές μεγάλες δίκες, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, και να μην υπάρχουν αίθουσες για να διεξαχθούν. Θα το λύσουμε όμως το πρόβλημα με κάθε τρόπο, έχουν δοθεί εντολές στις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να πάψει το φαινόμενο διακοπών που δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις... 


Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη από efsyn.gr πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: