5.3.17

Ο Τραμπ υπογράφει αύριο...

Ντόναλντ Τραμπτο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμά του...

Τη νέα εκδοχή του πολυσυζητημένου εκτελεστικού του διατάγματος για τη μετανάστευση θα...
υπογράψει αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται ανώτερους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το προηγούμενο διάταγμα είχε «μπλοκαριστεί» επιτυχημένα και είχε ανασταλεί από τη δικαιοσύνη αφού προκάλεσε τεράστιο σάλο, κύμα διαδηλώσεων και χάος στα αμερικανικά διεθνή αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ υπέστη δύο δικαστικές ήττες όταν η εφαρμογή του διατάγματός του ανεστάλη από δικαστή του Σιάτλ την 3η Φεβρουαρίου και όταν εφετείο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την αναστολή της ισχύος του την 9η Φεβρουαρίου.

Την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση υπέγραψε ο Τραμπ την 27η Ιανουαρίου απαγορεύοντας την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήποτε υπηκόου επτά χωρών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό για 90 ημέρες, όλων των προσφύγων για 120 ημέρες, και των σύρων προσφύγων μόνιμα.

Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι αλλαγές που ο Τραμπ αποφάσισε να κάνει στο νέο διάταγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του  Politico.

Kέντρα νομικής βοήθειας για μετανάστες από το Μεξικό

Στο μεταξύ το Μεξικό άνοιξε κέντρα νομικής βοήθειας στα 50 προξενεία του στις ΗΠΑ, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του, εν μέσω φόβων για βίαιη καταστολή της μετανάστευσης από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι προέτρεψε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Μεξικανών και ζήτησε να επιτραπεί «ένα νόμιμο μονοπάτι για τους παράτυπους μετανάστες».

«Δεν προωθούμε την παρανομία», τόνισε ο Βιντεγκαράι, σύμφωνα με βίντεο από εκδήλωση στο προξενείο του Μεξικού στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε από το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την τήρηση του νόμου, αλλά αυτό σημαίνει και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τραμπ έχει δώσει εντολές να γίνουν αυστηρότερες οι διαδικασίες απελάσεων, από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής του, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και για «οικοδόμηση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού».

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που μπορεί παραδόξως να αποτελεί μία ευκαιρία, όταν μία κυβέρνηση ξαφνικά θέλει να επιβάλει το νόμο πιο αυστηρά», δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι «γίνεται προφανές πως η εφαρμογή του νόμου, κάτι που αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτείας, θα έκρυβε μία πραγματική οικονομική καταστροφή για αυτή τη χώρα, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, μία μεταρρύθμιση που θα επιλύσει μια για πάντα το νομικό στάτους αυτών των ανθρώπων».

Το Ερευνητικό Κέντρο Pew εκτιμά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν περίπου 6 εκατομμύρια Μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: