12.3.17

Η γνώμη του πολίτη μετράει...

http://avgi.gr/documents/10179/7953997/4070325.jpg/6ba0b61b-ce80-4de7-94fc-ec06a01b94bc?t=1489221085159&imageThumbnail=3τονίζει ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης...

Τα χρόνια που γεννιούνταν οι σημερινοί πενηνταπεντάρηδες το Σύνταγμα ήταν σε...
όλα τα στόματα. Και το φοιτητικό κίνημα ύψωνε σημαίες με τον αριθμό 114, από το -τότε- ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος που όριζε ότι η φύλαξή του επαφιόταν στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Τεράστια δημόσια συζήτηση είχε γίνει και για το Σύνταγμα του 1975, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και το δημοψήφισμα με το οποίο οι Έλληνες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν βασιλιά.

Σήμερα, ωστόσο, συνήθως γίνεται επίκληση του Συντάγματος μόνο για να αποφανθεί κάποιος -δικαίως ή αδίκως- ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό. Αλλιώς δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες. Κι όμως κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να δίνει απαντήσεις στα νέα δεδομένα των καιρών και να ενσωματώνει τα όσα έχει παραγάγει στο μεσοδιάστημα η κοινωνία -χωρίς να μπαίνει στα χωράφια του κοινού νομοθέτη-, θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Για να οργανώσει αυτήν ακριβώς τη συζήτηση συστάθηκε η Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία διά του προέδρου της, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Μιχάλη Σπουρδαλάκη θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η γνώμη του πολίτη μετράει.

Για εισακουστεί η γνώμη του πολίτη θα πρέπει να διατυπωθεί “επί των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί, με υπευθυνότητα, αλλά και ελευθερία” τονίζει ο Μ. Σπουρδαλάκης εξηγώντας ότι αυτό που κάνει η Επιτροπή είναι ουσιαστικά μια “προδιαδικασία” του δημοσίου διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ελλάδα, όπου, όπως θυμίζει, “δεν έχουμε μεγάλη παράδοση διαβούλευσης, αλλά συνηθίζουμε τους παράλληλους μονολόγους”...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: