14.3.17

Συνάντηση με την Ντ. Νουί της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια...

Το δένδρο-γλυπτό έξω από το αρχηγείο της ΕΚΤΤα «κόκκινα» δάνεια είναι το βασικό αν όχι το αποκλειστικό θέμα των συζητήσεων που θα έχουν οι διοικήσεις των... ελληνικών τραπεζών με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, η οποία επισκέπτεται την Αθήνα. Οι τραπεζίτες θα ενημερώσουν την Ντ. Νουί, θα κάνουν έναν απολογισμό του 2016 και θα συζητήσουν για τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2017.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Καραμούζης και το προεδρείο της ΕΕΤ θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτόριο Κονστάντζιο, αλλά και με στελέχη του SSM. Σε αυτή τη συνάντηση, οι Ελληνες τραπεζίτες θα παρουσιάσουν τη μακροοικονομική εικόνα της χώρας και θα εστιάσουν στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και σε θέματα ρευστότητας, σε μια περίοδο που οι εκροές καταθέσεων είναι αυξημένες.

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τον Φεβρουάριο 300 εκατ. ευρώ από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA), αυξάνοντας τη χρηματοδότησή τους στα 43,1 δισ. ευρώ από 42,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

Η εξάρτηση από τον ΕLA συνεχώς μειωνόταν το τελευταίο διάστημα με εξαίρεση τον Απρίλιο του 2016 που τότε είχε αυξηθεί οριακά κατά 700 εκατ. ευρώ (στα 66,9 δισ. ευρώ). Οι ελληνικές τράπεζες είχαν αυξήσει την εξάρτησή τους από τον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς είχαν χάσει την πρόσβαση στη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων εκείνης της περιόδου. Πριν από την επιβολή των capital controls, τον Ιούνιο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες είχαν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον ΕLA, καθώς είχαν αντλήσει 86,8 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: