5.3.17

Δύσκολη εξίσωση...

Ευκλ. Τσακαλώτοςο καθορισμός των μέτρων...

Θολό παραμένει το τοπίο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αφού το ΔΝΤ επιμένει στις...
παράλογες απαιτήσεις του για σκληρά μέτρα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με τους θεσμούς για εργασιακά και συλλογικές συμβάσεις.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών διήρκεσε περίπου δύο ώρες με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος και πως υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα τελευταία 24ωρα οι συζητήσεις για κρίσιμα σημεία, όπως το θέμα του αφορολογήτου και των συντάξεων, έχουν μεταφερθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ διεργασίες γίνονται και στο «εσωτερικό» των δανειστών. 

Τα δημοσιονομικά ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω τεκμηρίωση τέθηκαν χθες στο τραπέζι της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ενώ για το ίδιο ζήτημα ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα ζητήματα αυτά αφορούν στα εξής:

Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού 2% του ΑΕΠ, το οποίο υπάρχει το 2019 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος (κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου).
Στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.
Τα παραπάνω ζητήματα τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος , όπως ανέφερε ο ίδιος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.

Στο μεταξύ την απάντηση του Ταμείου για το αν θα ενσωματώσει στην έκθεσή του για το δημοσιονομικό κενό για το 2018-2019 τα στοιχεία μετά τον Νοέμβριο όταν και καταγράφηκε υπεραπόδοση εσόδων, αναμένουν, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι Ευρωπαίοι. 

Spiegel: Ανοιχτό το Βερολίνο σε ελάφρυνση χρέους πριν το 2018

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι ανοικτή σε ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης τους Spiegel, που αναφέρεται στην κινητικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων. 

«Η Γερμανία απομακρύνεται όπως φαίνεται από την σκληρή γραμμή της προκειμένου να κλείσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε νέες παραχωρήσεις», διαβάζουμε στο γερμανικό περιοδικό.

Ανώτερος Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Spiegel ότι «είμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια συμφωνία». «Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει στην κυβέρνηση Τσίπρα και άλλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους πριν το 2018. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό τη μορφή αναπροσαρμογής των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησής τους.


»Το Βερολίνο φέρεται επίσης να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια. Και τα δύο αποτελούν απομάκρυνση από τις μέχρι σήμερα θέσεις του. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα εφαρμόσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις», γράφει το Spiegel...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: