10.3.17

Ηθικά πλεονεκτήματα...

Βασίλης Κικίλιας

Αντα Ψαρρά

Μεγάλο θέμα με το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από τη Ν.Δ. με αφορμή αυτή τη φορά τη...
νόμιμη ή νομιμοφανή ή έστω απλά εξαιρετικά άκομψη ενέργεια του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ και επί 30 χρόνια υπαλλήλου του ΔΕΣΦΑ που ανέλαβε αφού πρώτα αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή. 

Ετσι όριζε ο νόμος, ισχυρίστηκε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης διαψεύδοντας και το φερόμενο ως ποσό του εφάπαξ αλλά και τον ισχυρισμό ότι στη νέα του αυτή θέση ο συγκεκριμένος αμείβεται.

Από την άλλη μεριά, ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την παραίτηση του συμβούλου κατηγορώντας τον για δωράκι πολλών χιλιάδων ευρώ που έκανε ο ίδιος στον εαυτό του εν μέσω κρίσης ενώ παράλληλα αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός είναι ότι όλα αυτά -το αν όριζε έτσι ο νόμος, το γιατί έπρεπε να αναβαθμιστεί ο κ. Νίκας κλπ.- όφειλαν να γίνουν γνωστά την ίδια στιγμή και μάλιστα πριν ακόμα αναλάβει ώστε να μην υπάρχουν ούτε σκιές ούτε εύλογες αμφιβολίες.

Τον τελευταίο καιρό αναδεικνύονται συχνά παρόμοιες απροσεξίες που θολώνουν την εικόνα και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. 

Το ότι εξανέστη όμως ο Βασίλης Κικίλιας σε αυτό τον υπερβολικό βαθμό και με ανακρίβειες είναι εν μέρει δικαιολογημένο αν θυμηθούμε τι υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του σε παρόμοια και μάλλον πολύ σοβαρότερη... απροσεξία στο παρελθόν. 

Μέσα στη Βουλή το 2008 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή είχε καταθέσει ερώτηση στον τότε υπουργό Παιδείας με θέμα τις διαδικασίες προκήρυξης και εκλογής σε θέση αναπληρωτή καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Ευρωπαϊκές επιρροές στην ελληνική εκπαιδευτική πολιτική και τουριστική εκπαίδευση» στο ΤΕΙ Πειραιά. 

Σύμφωνα με τη βουλευτή, από το 2005 με ανορθόδοξες τακτικές το ΤΕΙ Πειραιά, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Παναγιώτης Κικίλιας, πατέρας του πρώην υπουργού, δημιούργησε μια ειδική «φωτογραφική» θέση στο ίδρυμα με αντικείμενο άσχετο με την ύλη του τμήματος προκειμένου να τοποθετηθεί εκεί η κόρη του.

Μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις δύο φορές από δύο διαφορετικά εκλογικά σώματα ακυρώθηκε η προκήρυξη.

Ωστόσο ο τ. πρόεδρος, επιμένοντας στην απόφασή του και ενώ το ΤΕΙ ήταν κλειστό λόγω καταλήψεων, προχώρησε στις κατάλληλες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών και με συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού για τη συγκρότηση εκλεκτορικού σώματος κατάφερε τελικά το 2008 να εκλεγεί η κόρη του στην επίμαχη θέση και μάλιστα με εισηγητική έκθεση που είχε συνταχθεί από εκλέκτορες πρώην φοιτητές της Φιλοσοφικής στην οποία ήταν καθηγήτρια η μητέρα τού Β. Κικίλια. 

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτούσε «τι θα πράξει το υπουργείο, με βάση ποιο σκεπτικό προκηρύχθηκε η θέση και αν αληθεύει ότι η εισηγητική επιτροπή προκρίνει απροκάλυπτα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τη συγκεκριμένη υποψήφια».

Τέλος, ρωτούσε το κατά πόσο ίσχυε το ότι η υποψήφια δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα που απαιτούσε ο νόμος. 

Η άδικη αυτή υπόθεση, που εντελώς συμπτωματικά είχε πρωταγωνιστές σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας του κ. Κικίλια, είχε προφανώς ενοχλήσει πολύ τον νεαρό τότε αθλητή που ήδη ξεκινούσε την πολιτική του καριέρα στον Δήμο Αθηναίων. 

Όλα όμως τελικά κύλησαν ομαλά, η αδελφή του διορίστηκε, το άδικο απέναντι στην οικογένειά του αποκαταστάθηκε και ο ίδιος απρόσκοπτα συνέχισε την καριέρα του στη Ν.Δ. και στην πολιτική.

Εύλογα λοιπόν μετά από τα όσα πέρασε ο Β. Κικίλιας ζητάει τώρα εξηγήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους για κάθε νόμιμη μεν αλλά μη ηθική δε απόφασή τους!..

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: