12.3.17

Αυτό το τείχος ποιος θα το χτίσει;...

Nτόναλντ ΤράμπΣε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες ο αμφιλεγόμενος διαγωνισμός για το τείχος – μνημείο ρατσισμού που...
θέλει να χτίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό. Τα ερωτήματα είναι πολλά, τόσο για αυτούς που θα το κατασκευάσουν, όσο και για το κόστος, αλλά και για το αν αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian περισσότερες από 600 εταιρείες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του 21 δισ. δολαρίων τείχους. Μάλιστα περίπου το 1/10 (62 τον αριθμό) από τις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε χέρια Ισπανόφωνων, ενώ άλλοι θέτουν ηθικά διλήμματα μπροστά από μια τέτοια επικερδή κίνηση.

Η ανακοίνωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες παρά μόνο έχει αναφορά σε ένα τείχος 9 περίπου μέτρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τις πρώτες ημέρες του ως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί ότι το κόστος θα αναλάβει η κυβέρνηση του Μεξικό, ωστόσο η αντίδραση από τη γειτονική χώρα ήταν σφοδρή. Στην παρούσα φάση υπάρχουν κεφάλαια περίπου 20 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφα που φέρεται να έχει στην κατοχή του το Reuters. Αυτό το ποσό φθάνει για να κατασκευαστούν περίπου 2 από τα 1.000 μίλια του τείχους.

Η ιδέα ενός τέτοιου τείχους βρίσκει αντίθετους όχι μόνο το Μεξικό, αλλά και τους ισπανόφωνους των ΗΠΑ και, εν γένει το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι είναι πεταμένα λεφτά και χρόνος» λέει στον Guardian o Πάτρικ Μπαλκάσαρ, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι εκεί που πολλοί βλέπουν ρατσισμό και αναποτελεσματικές πολιτικές, άλλοι βλέπουν... δολάρια.

«Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική. Δεν είμαστε αριστεροί ή δεξιοί. Είμαστε μια κατασκευαστική εταιρεία και έτσι επιζούμε» δηλώνει ο Χόρχε Ντίαζ διευθυντής της De la Fuente Construction, Inc. Στην σελίδα της εταιρείας του, πάντως, ο Ντίαζ διαφημίζει τη σχέση του και με τις δύο κουλτούρες αναφέροντας ότι γεννήθηκε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά πήγε σχολείο στο Μεξικό.

Ο Φρανκ Μέζα, γενικός διευθυντής της Tabeza Holdings, η οποία έχει αναλάβει πολλά ομοσπονδιακά κατασκευαστικά έργα, λέει στον Guardian ότι παρά το γεγονός πως είναι και ο ίδιος μετανάστης δεν έχει αναστολές στο να καταθέσει πρόταση για το τείχος.

«Σαν πρώην βετεράνος νομίζω ότι είναι σημαντικό να στηρίξουμε τον πρόεδρό μας όσο παραμένει μέσα στα όρια του νόμου» προσθέτει.

Πύργοι, προβολείς, ανιχνευτές κίνησης, σύρμα, κάμερες με υπέρυθρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μερικά από τα... εξαρτήματα που θα έχει το τείχος. Και το κόστος είναι αυτό που θα παίξει τον βασικό ρόλο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πάντως, η κυβέρνηση του Τραμπ δεν ξεκινάει από το μηδέν, καθώς ο Μπιλ Κλίντον είχε κατασκευάσει κάποια τμήματα φράχτη από το 1994. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Τζορτζ Μπους το επέκτεινε. Από τότε ο φράχτης καλύπτει περίπου 1.989 μίλια στα σύνορα, ενώ έχουν κατασκευαστεί και σημεία τείχους, ατσάλινες δοκοί και άλλα εμπόδια.
Μήπως το τείχος γίνει... φράχτης;

Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε δηλώσει πως το τείχος θα το πληρώσει το Μεξικό, ωστόσο ήδη αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να κάνει τους Μεξικάνους να πληρώσουν τον λογαριασμό. Υπάρχει, μάλιστα, και ένα σχέδιο αύξησης φόρων, όπως στη μεταφορά χρημάτων από τα σύνορα των δύο χωρών.

Αλλά πρώτα θα πρέπει να πείσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο αυτό σχέδιο. Τον Γενάρη ο Πολ Ράιαν είχε δηλώσει ότι το Κογκρέσο θα αναλάβει το κόστος, κάνοντας τότε λόγο για 8 με 14 δισ. δολάρια.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Homeland Security Τζον Κέλι ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια του, καθώς μίλησε για ένα «φυσικό εμπόδιο» και όχι για τείχος.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το μεγάλο τείχος του Ντόναλντ Τραμπ να είναι τελικά ένας... φράχτης...



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: