Οι δανειστές παραδίδουν τις τελικές προτάσεις τους...
Σε ένα σκληρό παζάρι για τα μέτρα και τα αντίμετρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και... των δανειστών. Το κουαρτέτο είναι προγραμματισμένο να παραδώσει μέχρι σήμερα το βράδυ κείμενα, πάνω στα οποία θα γίνει η συζήτηση προκειμένου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το τελευταίο 48ωρο το βάρος έχει πέσει στα τεχνικά κλιμάκια που καλούνται να καταγράψουν και να κοστολογήσουν μέτρα και αντίμετρα. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στα βασικά θέματα μέχρι την Τρίτη, με στόχο η πρόοδος να αποτυπωθεί στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Και σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων είναι το ΔΝΤ που κρατά την πιο σκληρή γραμμή. Τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα του είναι η μείωση του αφορολόγητου και το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς, ενώ ψηλά διατηρεί και ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως το Ταμείο επανέφερε στο τραπέζι ακόμα και το θέμα της κυριακάτικης αργίας των καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιμένει σε λύση-πακέτο για τα μέτρα και τα αντίμετρα, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 και μετά. Στόχος είναι να έρθει ένα νομοσχέδιο με «δύο σε ένα», ώστε να διασφαλιστεί ένα δημοσιονομικό ουδέτερο πακέτο.
Εκκρεμότητες
Ωστόσο μία σειρά εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση -όπως είναι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά- αναμένεται να προηγηθούν. Με τον τρόπο αυτό θα σταλούν… μηνύματα εκτός συνόρων. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος σε δύο θέματα, που δεν θα κριθούν στο Hilton αλλά θα συζητηθούν σε υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και το διάστημα που θα πρέπει η χώρα να διατηρήσει πλεονάσματα 3,5%.
Το κουαρτέτο έχει επισημάνει στις συζητήσεις πως τα αντίμετρα πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ρυθμίσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες.
Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι παρεμβάσεις σε φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ προωθεί στοχευμένες δράσεις για ομάδες του πληθυσμού που θα επηρεαστούν από τις παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Για παράδειγμα εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα και ελαφρύνσεις στις εισφορές υγείας.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι για τα αντίμετρα να ληφθεί υπόψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού -που κατατίθεται το φθινόπωρο του 2018- ώστε να αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιανουάριο του 2019. Δηλαδή να μη χρειάζεται να πιστοποιείται επισήμως το πλεόνασμα για να τεθούν σε ισχύ.
Ενδεικτικό του ρευστού τοπίου είναι πως ακόμα και τώρα συνεχίζεται η συζήτηση για το ακριβές ύψος των μέτρων από το 2019 και μετά. Οι δανειστές επέστρεψαν με σταθερή τη θέση για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τον καταμερισμό μεταξύ αφορολόγητου και Ασφαλιστικού.
Ατού η υπεραπόδοση
Ωστόσο η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει μείωση του ποσοστού αυτού, έχοντας ως «όπλο» την υπεραπόδοση που καταγράφεται στα έσοδα για το 2016. Μάλιστα με βάση τα τελευταία στοιχεία υπεραπόδοση υπάρχει και στα αποθεματικά των Ταμείων -κατά 400 εκατομμύρια- με το οικονομικό επιτελείο να καλεί το κουαρτέτο να ρίξει τον… λογαριασμό στο Ασφαλιστικό.
Στο μέτωπο του αφορολόγητου αυτό που συζητείται είναι το ύψος της μείωσης αλλά και το πότε θα τρέξει το μέτρο. Επί τάπητος είναι και το θέμα των φορολογικών συντελεστών με την ελληνική πλευρά να προτείνει μία ενδιάμεση κλίμακα για όσους πλέον δεν θα είναι στο αφορολόγητο και τους δανειστές να ζητούν μείωση των συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα.
Στο συνταξιοδοτικό από «κόσκινο» περνάνε τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου την προσωπική διαφορά, με εναλλακτικά σενάρια περικοπών να έχουν μπει στο τραπέζι. Οι διαφωνίες με την ελληνική πλευρά αφορούν και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων. Στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να υπάρξει κλιμακωτή εφαρμογή των διατάξεων (π.χ. σε μία τριετία).
Στα αγκάθια που ζητούν λύση είναι και δύο θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Κατ΄ αρχάς το ενεργειακό, όπου η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση που εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Και δεύτερον το εργασιακό, όπου η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι εμβληματικό θέμα για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η σταδιακή επαναφορά μιας σειράς διατάξεων πριν από τη λήξη του προγράμματος (ξεκινώντας από την επεκτασιμότητα των συμβάσεων).
Σε αυτήν τη φάση η μητέρα των μαχών δίνεται για τα αντίμετρα. Αναζητείται ένα πακέτο που να περιλαμβάνει προτάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών...
aixmi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου