30.3.17

Καταδίκη της Ελλάδας για την ντροπή της Μανωλάδας...


Τέσσερα χρόνια μετά από μία από τις πιο ντροπιαστικές πράξεις του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα της χώρας που παίχτηκε στα χωράφια της φράουλας στη Μανωλάδα, οι...
42 μετανάστες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων κατά της Ελλάδας για τις συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στο χωριό της Ηλείας βρήκαν δικαίωση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η χώρας μας καταδικάζεται για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας. Η Ελλάδα απέτυχε να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις, να προστατέψει τα θύματα της σύγχρονης δουλείας, καθώς και να πραγματοποιήσει ουσιαστική και αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Χαρακτηριστικό της απόφασης ωστόσο, πως το δικαστήριο διαπίστωσε πως τα ελληνικά δικαστήρια ερμήνευσαν και εφάρμοσαν την έννοια της εμπορίας ανθρώπων με «πολύ περιοριστικό τρόπο», που λίγο έως πολύ προσδιορίζεται ως «δουλεία».

Όπως σημειώνει παρακάτω όμως, η υπόθεση των μεταναστών της Μανωλάδας δεν αντιστοιχεί με δουλεία, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση, «το βασικό χαρακτηριστικό μεταξύ δουλείας και καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας έγκειται στην αίσθηση για το θύμα πως βρίσκεται σε μία μόνιμη κατάσταση και απίθανο να αλλάξει», και σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, «στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να βιώσουν αυτό το συναίσθημα, από τη στιγμή που ήταν όλοι τους εποχειακοί εργαζόμενοι».

Ακόμη, η απόφαση υπογραμμίζει την υποχρέωση της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών-μελών να θέσουν σε εφαρμογή «ένα νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο που θα απαγορεύει και τιμωρεί την καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, την υποτέλεια και τη σκλαβιά», ενώ αναγνωρίζει πως «η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό συμμορφωθεί» με αυτές τις απαιτήσεις.

Το Δικαστήριο έκρινε πως η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες το ποσό των 16.000 ευρώ, και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που καταγράφηκαν μετά το περιστατικό, το ποσό των 12.000 ως αποζημίωση, καθώς και 4.363,43 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Τέσσερα χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2013, δεκάδες μετανάστες από το Μπαγκλαντές που εργάζονταν υπό το καθεστώς τρόμου και απειλών στα χωράφια της Μανωλάδας, απαίτησαν από τον εργοδότη τα δεδουλευμένα τους. Τότε, οι τρεις επιστάτες που είχε στο πλευρό του ο εργοδότης άρχισαν να πυροβολούν με καραμπίνες εναντίον τους, τραυματίζοντας περίπου 30 από τους μετανάστες.

Έναν χρόνο αργότερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας θα αθώωνε τον εργοδότη και τον έναν επιστάτη που κατηγορούνταν για την επίθεση, καταδικάζοντας τους άλλους δύο επιστάτες για σωματικές βλάβες, με ποινές «χάδι». Τον Ιανουάριο του 2016 η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εξεταστεί η προσφυγή των 42 εξ αυτών των μεταναστών κατά της Ελλάδας, για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης, EΔΩ

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.