19.3.17

ΑΕΠΙτέλους...


Η απόφαση του πρωθυπουργού για την ΑΕΠΙ αποτελεί νίκη των δημιουργών και δεν ήταν εύκολη: ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και...
ανίερες συμμαχίες έδωσαν σκληρή μάχη για να συνεχιστεί ένα φαύλο καθεστώς. Από το οποίο λίγοι πλούτιζαν πολύ, την ώρα που πολλοί καλλιτέχνες πεθαίνουν στη ψάθα.

Είναι χαρακτηριστικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε,η περίπτωση ενός σημαντικού τραγουδιστή  που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και χρειάστηκε να γίνει έρανος για τα έξοδα της κηδείας του. Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος αμειβόταν με 52.000 ευρώ το μήνα, χώρια οι ανάλογες αμοιβές των άλλων μελών της οικογένειας του που διοικούσαν την ΑΕΠΙ. Η οποία μάζευε  χρήματα, υποτίθεται υπέρ των καλλιτεχνών, από το τελευταίο καφενείο του χωριού που έπαιζε μουσική, απειλώντας ή και προχωρώντας σε μηνύσεις εναντίον καταστηματαρχών που συχνά δεν είχαν να πληρώσουν.

Η κυβέρνηση είχε πολλούς λόγους να μην ακούσει τις σειρήνες που ζητούσαν συνδιαλλαγή με την διοίκηση της ΑΕΠΙ, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τον εντοπισμό κακουργηματικών πράξεων και του αδικήματος της σύστασης συμμορίας από τον εισαγγελέα. Υπέρ της κάθαρσης είχαν ταχθεί εκατοντάδες, οι πιο σημαντικοί Ελληνες δημιουργοί. Τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών προκάλεσαν σοκ στη κοινή γνώμη.  Ο έλεγχος των οικονομικών της ΑΕΠΙ διατάχθηκε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες  ύποπτων συναλλαγών ή αδιαφορίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως τόνισε χθες, στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Α.Τσίπρα, ο Σταύρος Ξαρχάκος. 

Με την νομοθετική παρέμβαση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός,, τοποθετείται Επίτροπος στην ΑΕΠΙ και συγχρόνως διατυπώνεται σαφώς η πρόθεση να μπει τέρμα στο σημερινό απαράδεκτο καθεστώς των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ώστε να συμβαδίσουν επιτέλους με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. 

Η αθώα πτέρυγα όσων υποστήριζαν την εκδοχή του συμβιβασμού με την διοίκηση της ΑΕΠΙ ανησυχούσε επειδή πιθανή κατάρρευση του μηχανισμού είσπραξης της ΑΕΠΙ θα στερούσε από τους  καλλιτέχνες (όσους δεν ανήκαν στο κύκλωμα της σιωπής) το μικρό, έστω ποσό που τους απέδιδε. Πράγματι το έργο του Επιτρόπου δεν θα είναι εύκολο, πολύ περισσότερο αφού τα συμφέροντα παραμένουν ισχυρά και τα λεφτά είναι πολλά. Το Tvxs που αγνόησε «φιλικές» συμβουλές και πιέσεις, που επέμεναν να υποστηρίζουν πως η μόνη λύση είναι η διαπραγμάτευση με τους ίδιους τους μετόχους, οι οποίοι εξετάζονται για κακουργήματα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και να ενημερώνει συστηματικά τους φίλους αναγνώστες του...

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: