10.3.17

Το σταυρόλεξο της αξιολόγησης...

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σταυρόλεξο της αξιολόγησης: Τι «βλέπει» και που ποντάρει το Μαξίμου
 Τι «βλέπει» και που ποντάρει το Μαξίμου...
 Σε νέα φάση, αμιγώς πολιτικών αποφάσεων, περνά η υπόθεση της αξιολόγησης, μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα και την...
εξάντληση των περιθωρίων συγκλίσεων σε «τεχνικό» επίπεδο.

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα ανοιχτά κεφάλαια που αφήνει πίσω του ο τελευταίος γύρος της διαπραγμάτευσης στο Hilton - κεφάλαια, που αμφότερα προσκρούουν στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ και άπτονται του σκληρού power game που παίζεται σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.


Μετά την ολοκλήρωση των, εκ του σύνεγγυς, διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των δανειστών, το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει σε δύο καθαρά συμπεράσματα: Το πρώτο είναι πως το ΔΝΤ ορθώνει τείχος, σε βαθμό «ιδεολογικής εμμονής» όπως είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, στο θέμα των εργασιακών και, δη, στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το δεύτερο είναι πως ο ευρωπαϊκός άξονας των θεσμών επιδεικνύει ηχηρή... αφωνία ενώπιον των σκληρών αξιώσεων του Ταμείου - μια αφωνία, την οποία κυβερνητικές πηγές αποδίδουν στην «εμφανή πλέον βούληση των ευρωπαίων να κρατήσουν πάση θυσία το ΔΝΤ μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα».

Τί ζήτησε η Βελκουλέσκου στα εργασιακά

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η Ντέλια Βελκουλέσκου έφυγε από την Αθήνα λέγοντας ουσιαστικά «όχι σε όλα», καθιστώντας σαφές ότι το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται καν για την έννοια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ζητώντας ρητά τα εξής:

• Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και πλήρη εγκατάλειψη κάθε συζήτησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
• Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8% έως 10% και παράκαμψη της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
• Κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον αρμόδιο υπουργό.
• Επαναφορά, με νόμο, του λοκ άουτ.
• Ριζική αλλαγή, έως κατάργηση, της συνδικαλιστικής νομοθεσίας.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες συνδέουν τις απαιτήσεις αυτές και με αιτήματα που έθεσαν στους δανειστές, κατά την προχθεσινή τους συνάντηση στο Hilton, και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, συνολικά ωστόσο το ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ τις εγχώριες πιέσεις και εξαρτάται από τη στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δε, έγινε και η χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών  για τους κινδύνους που συνεπάγεται η άρση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες κινήσεις από τον πρωθυπουργό σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Γιατί σιωπούν οι ευρωπαίοι

Το δομικό ερώτημα, ωστόσο, είναι το έως που θα φθάσει η σιωπηρή ανοχή των ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ. Εδώ, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η ευρωζώνη επιχειρεί να κρατήσει το Ταμείο εντός προγράμματος και παιχνιδιού για δύο λόγους: Αφ' ενός λόγω των προεκλογικών και πολιτικών δεσμεύσεων της Μέρκελ και, αφ΄ετέρου, λόγω του φόβου που υπάρχει στις Βρυξέλλες ότι μια αποχώρηση του Ταμείου θα μεταβιβάσει αυτομάτως τον ρόλο του στον ESM και, μαζί, και τις εξουσίες δημοσιονομικής εποπτείας που έχει σήμερα η Κομισιόν.

Την «απειλή» του ESM,  άλλωστε, την έχει εγείρει ευθέως ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας και δημόσιο μέτωπο το τελευταίο διάστημα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: