4.3.17

Στο τραπέζι του διαλόγου για «κενά» και μέτρα...

 
Το δημοσιονομικό κενό 2018-2019 θα προσπαθήσουν για τρίτη φορά να κλείσουν σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι...
θεσμοί, καθώς οι δύο ημέρες επεξεργασίας στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια δεν έλυσαν το θέμα ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις.

Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς εξελίχθηκαν σε ηλεκτρισμένο κλίμα αφού τα δύο μέρη ξεκίνησαν από μεγάλη απόσταση στις θέσεις τους και έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Βασική αιτία είναι το γεγονός είναι ότι παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου έχουν άλλη ερμηνεία της συμφωνίας σε ό, τι αφορά την βάση διαλόγου για την επίτευξη συμφωνίας.

Τούτο διότι οι διαφορές που χωρίζουν οικονομικό επιτελείο και δανειστές δεν αφορούν μόνο το ύψος των μέτρων και των αντισταθμιστικών που θέλει να εφαρμόσει, η Ελλάδα αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Ακόμη και αν βρεθεί λύση με τα μέτρα των 700 εκ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές για το 2018 και τα 3,6 δισ. ευρώ που αναζητούνται για το 2019, υπάρχουν ακόμη διαφορετικές εκτιμήσεις για την εφαρμογή, ειδικά στο σημείο που η ελληνική πλευρά επιμένει σε παράλληλη νομοθέτηση και εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων μαζί με την περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019.

Ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» τόνιζε ότι τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της και υπάρχει το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα αντισταθμιστικά θα εφαρμοστούν με μαζί με τα υφεσιακά μέτρα και μάλιστα θα είναι ισοδύναμα.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων προσπαθούν να πείσουν όλους ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2019 και μετά μπορεί να γίνει με κάποια μέθοδο πρόβλεψης που ακόμη δεν έχεις συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Απέναντι σε όλα αυτά κοινοτικοί αξιωματούχοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν ήδη κίτρινη κάρτα για καθυστερήσεις προς την Ελλάδα προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση αφού στις 15 του μήνα έχουμε τις Ολλανδικές εκλογές και αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Γαλλία.

Σε κίνδυνο και το QE

Πέρα από αυτό όμως οι προθεσμίες δεν εξαντλούνται μόνο για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Ένας σημαντικός λόγος επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες είναι η προσδοκία για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο παρά τις αντιστάσεις που συνεχίζει να δείχνει ο κ. Ντράγκι αυξάνει τις πιθανότητες απόσυρσης του προγράμματος από την ΕΚΤ, νωρίτερα από το τέλος του έτους και υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι αδύνατο πλέον η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 του μήνα, ο επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρίαση τη 27ης Απριλίου.

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για το τι παραπάνω θα δοθεί σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους.

Χωρίς αυτό η ΕΚΤ δεν έχει το περιθώριο να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων.

Επίσης θα πρέπει συμφωνηθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αφού αποτελεί βασικό στοιχείο της βιωσιμότητας του χρέους.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: