3.3.17

Το… τερμάτισε ο Τσαβούσογλου...

Το… τερμάτισε ο Τσαβούσογλου: Η Γερμανία δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία  - MediaΗ Γερμανία δεν θέλει μια ισχυρή Τουρκία...

H διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας κλιμακώνεται και η διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκε την...
Πέμπτη: Μετά την ακύρωση των προεκλογικών εμφανίσεων μελών της τουρκικής κυβέρνησης σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Γερμανία, η Άγκυρα κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

Σήμερα, η Τουρκία κατηγόρησε τη Γερμανία ότι εργάζεται για τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, ακυρώνοντας δύο εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί (οι Γερμανοί) δεν επιθυμούν οι Τούρκοι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία εδώ, εργάζονται για το 'όχι'», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Θέλουν να εμποδίζουν την ανάδειξη μιας ισχυρής Τουρκίας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσολγου απηχούν μια γενικότερη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο με τη σύλληψη τη Δευτέρα του Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Άγκυρα.

Χθες το Βερολίνο επεσήμανε ότι η σύλληψη του Γιουτσέλ, του πρώτου Γερμανού ανταποκριτή που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο των διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, έβλαψε τις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τόνισε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα απαντήσουμε με κάθε τρόπο», όμως δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Η παρεμπόδιση διεξαγωγής εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι σημάδι του πόσο πολύ η Γερμανία και η Δύση χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Οι αρχές της πόλης Γκάγκεναου απέσυραν χθες την άδεια για τη διεξαγωγή εκδήλωσης στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Η ομιλία αυτή εντασσόταν στην προσπάθεια της Άγκυρας να κερδίσει την υποστήριξη του 1,5 εκατομμυρίου Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντιογάν.

Οι αρχές της πόλης επικαλέστηκαν την έλλειψη χώρου στον χώρο στάθμευσης όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Μποζντάγ ακύρωσε μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του και επέστρεψε στην Τουρκία. Στην Άγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με υπουργικές πηγές.

Και οι αρχές της Κολωνίας εμπόδισαν τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης την Κυριακή, στην οποία θα μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκί εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όταν οι Τούρκοι υπουργοί έρχονται στη Γερμανία, θα πρέπει να μιλούν με τους Γερμανούς υπουργούς. Υπό αυτή την πίεση δεν θα σας μιλήσουμε», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

«Αν θέλετε να διατηρήσετε τις σχέσεις σας μαζί μας, θα πρέπει να μάθετε να συμπεριφέρεστε. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Γερμανία», πρόσθεσε.

 Η στάση των γερμανικών κομμάτων

Συνεχίζεται όμως στη Γερμανία και η συζήτηση για το αν θα πρέπει να επιτραπεί ή να απαγορευτεί και η παρουσία του ίδιου του Προέδρου Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν στη Γεραμνία για να εκφωνήσει λόγο προ του δημοψηφίσματος, γράφει η εφημερίδα «Die Zeit».

«Όσο ο Ντενίζ Γιουτσέλ, ο (τουρκικής καταγωγής) Γερμανός δημοσιογράφος (της εφημερίδας «Die Welt»), κρατείται χωρίς κατανοητή αιτιολογία ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στην Γερμανία», δήλωσε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post». Υπέρ της απαγόρευσης της εμφάνισης του Ερντογάν είχαν προηγουμένως ταχθεί και πολιτικοί του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), της Αριστεράς (Die Linke) και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP). Ο κ. Λάσετ κάλεσε μάλιστα τον ίδιο τον κ. Ερντογάν να μην προωθήσει το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για το τουρκικό Σύνταγμα στη Γερμανία. «Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν εσωτερικές τουρκικές διαμάχες με τις εμφανίσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, οι οποίες διχάζουν επίσης και την τουρκική κοινότητα», τόνισε στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Επίσης και ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αφενός ασχολήθηκε προσωπικά με την απελευθέρωση του Γιουτσέλ και αφετέρου κατέστησε σαφές ότι πρέπει να σταματήσει ο τουρκικός προεκλογικός αγώνας στις γερμανικές πόλεις.

Αντίθετα, η σοσιαλδημοκράτης Αϊντάν Εζογκιούζ (Aydan Özoğuz ), εντεταλμένη για θέματα ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης, τάχθηκε, σε εκπομπή του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, κατά της απαγόρευσης της εισόδου στη Γερμανία μελών της τουρκικής κυβέρνησης: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της ολοκληρωτικής κατάρρευσης των σχέσεων (με την Άγκυρα)», όπως διευκρίνισε. Μια περίοδος διπλωματικού παγετώνα πρόσθεσε η -τουρκικής καταγωγής- Γερμανίδα πολιτικός «δεν βοηθά κανέναν, ούτε και τον Ντενίζ Γιουτσέλ». Όταν όμως έρχονται μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται οι συνομιλίες με ομολόγους τους να είναι «ένα απλό διακοσμητικό στοιχείο» για άλλους σκοπούς, όπως τόνισε.

Μετά την ακύρωση της εκδήλωσης στην πόλη Γκάγκεναου της Βάδης-Βυρτεμβέργης που θα γινόταν με την παρουσία του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, ο Mπεκίρ Μποσντάγ ακύρωσε το ταξίδι του στην Γερμανία και επομένως και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας (SPD). Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, επέκρινε με δηλώσεις του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD την συμπεριφορά του κ. Μποσντάγ, «διότι η ακύρωση της εκδήλωσης δεν δικαιολογεί την ακύρωση πολιτικών συζητήσεων», ενώ επανέλαβε ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για ανταλλαγή απόψεων με την τουρκική κυβέρνηση».

Επίσης ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης Τόμας Στρομπλ είπε σε συνέντευξή τους στις εφημερίδες «Heilbronner Stimme» και «Mannheimer Morgen» ότι «αντιλαμβάνεται την απόφαση της πόλης Γκάγκεναου (να μην επιτρέψει να γίνει η εκδήλωση)» και συμπλήρωσε: «Όποιος θέλει να κάνει προεκλογικό αγώνα για τουρκικές υποθέσεις παρακαλώ να το κάνει στην Τουρκία».

Ο χριστιανοδημοκράτης Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρώην επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στη «Neuen Osnabrücker Zeitung»: «H ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν όλες τις νομικές και πολιτικές δυνατότητες για να απαγορεύουν τέτοιες εκδηλώσεις».

Η -τουρκικής καταγωγής- πολιτικός του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Σέβιμ Nτάγκντελεν χαιρέτισε την ακύρωση της εκδήλωσης στο Γκάγκεναου και κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση «να εμποδίσει τη διαφημιστική εκστρατεία του Ερντογάν και των υπουργών του (στη Γερμανία) υπέρ της δικτατορίας και της θανατικής ποινής στην Τουρκία».

Η συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς πολίτες να μποϊκοτάρουν την Τουρκία και να μην πάνε για διακοπές εκεί λόγω της πολιτικής κατάστασης. «Εάν η γερμανική κυβέρνηση χαϊδεύει τον δικτάτορα θα πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε μποϊκοτάζ στον τουρισμό (της Τουρκίας)», είπε χαρακτηριστικά στο ARD. «Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία, οι οποίοι κερδίζουν από τον τουρισμό. Το να μην πάει όμως κανείς για διακοπές στην Τουρκία θα ήταν ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τον Ερντογάν». Εκτός τούτου, πρόσθεσε, «ποιος μπορεί να χαλαρώσει στην αμμουδιά όταν (η χώρα βρίσκεται ) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: