Στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων συνεδριάζει το...
υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ανυποχώρητος στις θέσεις του για αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου πριν από το πέρας του προγράμματος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, ενόσω στις διαπραγματεύσεις στο «Χίλτον» διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.
Υπουργικό συμβούλιο εν μέσω διαπραγματεύσεων
Με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στη Βουλή των Ελλήνων.
Η συνεδρίαση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, αποτελεί ευκαιρία για τον πρωθυπουργό «να στείλει τα μηνύματά του για την αξιολόγηση», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Χθες, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν πρόωρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησαν από τις συζητήσεις, εξαιτίας της επιθετικής στάσης του ΔΝΤ και των προκλητικών απαιτήσεων των εκπροσώπων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα εργασιακά και τις συλλογικές συμβάσεις. Η άτεγκτη στάση, όμως των εκπροσώπων του Ταμείου, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά τους έφερε σε αδιέξοδο τις συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν με την αποχώρηση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Αυτό που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν οι παράλληλοι μονόλογοι, με το ΔΝΤ να στριμώχνεται και η εκπρόσωπος του να αρχίσει τα «δεν καταλαβαίνω».
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επανέφερε το αίτημα για συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) στο θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι δανειστές εμφανίστηκαν μεταξύ τους διασπασμένοι, με το ΔΝΤ (που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος) να μην μπορεί να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο (απαιτεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας) και την ευρωπαϊκή πλευρά να μην παίρνει θέση.
Οι αποτυχημένες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού
Στο μεταξύ, ανυποχώρητος στις θέσεις του για αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου πριν από το πέρας του προγράμματος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ απάντησε με σφοδρότητα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που κρατά τα ηνία στο συγκεκριμένο πεδίο διαπραγμάτευσης.
«Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης που θα προωθεί την ισότητα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του («Documento»), καταλογίζοντας στο ΔΝΤ ότι «επιδιώκει, πιστό σε αποτυχημένες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας». «Είναι αυτή η πολιτική που υποστηρίχτηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που έχει οδηγήσει σήμερα σε μισθούς 200 και 300 ευρώ, αλλά και σε ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης», παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του θα επιμείνει ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αντιστροφή αυτής της πορείας».
Στόχος η μείωση της ανεργίας
Όσον αφορά το κυρίως θέμα του υπουργικού συμβουλίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση δηλαδή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει προηγηθεί συστηματική επεξεργασία από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη 30 σελίδων για το πρόγραμμα "Growth Strategy", η οποία έχει ήδη συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, προ δύο εβδομάδων περίπου.
Ζητούμενο για την κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, ταυτόχρονα όμως με επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη. Με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, με κεντρικό στόχο εν τέλει, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.
Στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2020. Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια -και αυτή θα είναι μια άλλη διάσταση της δίκαιης ανάπτυξης. Το σχέδιο θα δοθεί, τέλος, στους εταίρους μας, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς διαβούλευση...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου