16.3.17

Ανάσανε η Ευρώπη με τη νίκη Ρούτε...

Μαρκ ΡούτεΣε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για το αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να...
επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι, 81% των Ολλανδών (η μεγαλύτερη συμμετοχή τα τελευταία 30 χρόνια) προσήλθαν στις κάλπες και ανέδειξαν μεγάλο νικητή των εκλογών το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη FAZ, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) παίρνει 21,2% και διαθέτει σαφές προβάδισμα. Δεύτερος με 13,1% ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς (PVV). Στην τρίτη θέση με 12,6% οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν: 33 το κόμμα του Ρούτε, 20 το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

Αν και το το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να βγει την Παρασκευή, ήδη γράφονται τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που θα έχει 76 έδρες στη Βουλή, με τη συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων.

Όπως σημειώνει το Politico, το ένα σενάριο είναι συμφωνία μεταξύ του VVD του Ρούτε, των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), των φιλελεύθερων του D66 και των βουλευτών της Πράσινης Αριστεράς. Και το δεύτερο μεταξύ πάλι του VVD, του CDA του D66 και των Εργατικών (PvdA).

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά», η πρώτη δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη

«Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι», πρόσθεσε ο Ρούτε και υπογράμμισε ότι μετά το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές η χώρα του είπε «στοπ» στον κακής ποιότητας λαϊκισμό.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος Βίλντερς είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη Βουλή: «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους». Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια.

Ο ακροδεξιός ηγέτης του PVV σχολίασε και τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στους «λάθος είδους λαϊκιστές»: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: