15.3.17

Σημείο τριβής και «κωλοτούμπας» τα πλεονάσματα!...



Ήταν αρχές της άνοιξης του 2014 όταν μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε:

«Ποσό που θα μοιραστεί από το πλεόνασμα θα ξεπερνά τα...
500 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε 1 εκατ. πολίτες με βάση οικονομικά κριτήρια. Πάνω από 500 εκατ. θα δοθούν αμέσως σε 1 εκατ. Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, που το έχουν περισσότερο ανάγκη και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1.500 ευρώ, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί»

Με θριαμβευτικό τρόπο χαιρέτισε τις εξαγγελίες (που παρέμειναν εξαγγελίες) του π. πρωθυπουργού η εφημερίδα του Σταύρου Ψυχάρη: «Εκλεισε η συμφωνία με την τρόικα - Κοινωνικό μέρισμα πάνω από € 500 εκατ. ανακοίνωσε ο Σαμαράς - στα 3 δισ. ευρώ εκτιμάται το πλεόνασμα».



Λίγες ημέρες αργότερα απέδιδε σε βρόμικα παιχνίδια η ίδια εφημερίδα το πρόβλημα με το πλεόνασμα.



Σε αντίθεση με τους θριαμβευτικούς τόνους του ΔΟΛ έγραφε τότε το «Έθνος» (κι όχι η «Αυγή» ή κάποια άλλη «σεσημασμένη» εφημερίδα):

«Ιδιότητες απερίγραπτου... «λάστιχου» φαίνεται ότι έχει αυτό το «πρωτογενές πλεόνασμα» της κυβέρνησης, καθώς εμφανίζεται άκρως προσαρμόσιμο σε κάθε είδους πολιτική σκοπιμότητα ή λογιστική απάτη, όπως διαπιστώνουμε.

»Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η χώρα μας εμφάνισε το 2013 βάσει των υπολογισμών της πλεόνασμα πρωτογενές ύψους 3,38 δισεκατομμυρίων. Χαράς ευαγγέλια! Τώρα, βέβαια, προκειμένου να έχουμε μια εικόνα της πραγματικότητας οφείλουμε να σας πούμε ότι... έλλειμμα 15,89 δισεκατομμυρίων ευρώ και όχι πλεόνασμα παρουσίασε το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2013!

»Η ΕΛΣΤΑΤ, όμως, αφαίρεσε από το έλλειμμα αυτό τα 19,27 δισεκατομμύρια που έδωσε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις τράπεζες κι έτσι προκύπτει το δήθεν πλεόνασμα!

»Εν πάση περιπτώσει, ας κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την εντελώς παραπλανητική εικόνα - και τη χαρακτηρίζουμε παραπλανητική για τον εξής απλούστατο λόγο: ποια υπερχρεωμένη ελληνική οικογένεια που έχει π.χ. μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 700 ευρώ πανηγυρίζει λέγοντας “αν εξαιρέσουμε τη δόση του δανείου, μια χαρά πάμε, έχουμε πλεόνασμα!”; Γιατί ακριβώς αυτό είναι το “πρωτογενές πλεόνασμα” της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου!

»Εν πάση περιπτώσει, ας το παραβλέψουμε αυτό για να πάμε παρακάτω. Το πρωτογενές πλεόνασμα της ΕΛΣΤΑΤ, λοιπόν, είναι 3,38 δισ. ευρώ. Πολύ ωραία. Γιατί, όμως, αφού η ΕΛΣΤΑΤ βγάζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,38 δισ. ευρώ, τόσο η τρόικα όσο και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας βάσει του συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής με τους δανειστές της χώρας μας και βάσει των ίδιων στοιχείων υπολόγιζαν το πρωτογενές πλεόνασμα... ένα δισεκατομμύριο ευρώ λιγότερο, μόνο 2,4 δισεκατομμύρια;

»Αλλη ιστορία, βέβαια, είναι το τι ακριβώς νόημα έχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα των ας πούμε 3,4 δισ. ευρώ, όταν οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα... 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ! Ποιος λογικός άνθρωπος που έχει στα χέρια του π.χ. 10.000 ευρώ και την ίδια στιγμή οφείλει να πληρώσει σε ληξιπρόθεσμα χρέη 15.000 ευρώ ισχυρίζεται ότι έχει... πλεόνασμα; Θα τον πάρουν με τις λεμονόκουπες, αν ισχυριστεί κάτι τέτοιο!»

Σήμερα βέβαια, δεδομένου και του «ορκισμένου» πολέμου του Στ. Ψυχάρη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, το πλεόνασμα περνάει από την κλίνη του Προκρούστη και φτάνει στους αναγνώστες ως «απάτη».

Είναι κι αυτός ένας τρόπος λειτουργίας της δεοντολογίας και της έγκυρης δημοσιογραφίας, πάντα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και... κόκκινα δάνεια!  

Α.Ψ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: