4.3.17

Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις έως το 2020...

Συνταξιούχοι
Η... αδυναμία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) να υλοποιήσει στην πράξη το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό εκτός της κυβερνητικής τροπολογίας -θα χρησιμοποιηθεί μέχρι...
το 2020 ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον υπολογισμό των συντάξεων- προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείο Εργασίας που διαψεύδει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων.

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Παράλληλα ορίζεται ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών θα καθοριστούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει «στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων» ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Και πως η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017.

Το υπουργείο, διευκρινίζει πως «η τροπολογία που εισάγει προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: