10.2.17

Πως μπορούν να σωθούν τα media...

Τα ΜΜΕ είναι στο όριο της επιβίωσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστούν πολλές πληροφορίες και να...
αντικατασταθούν από τα περίφημα sites που λειτουργούν με το μαύρο προσωπικό και το “συντάκτη ΑΠΕ” να προσφέρει όλη την ειδησεογραφία. Ωραίο, μέλλον, ε;

Κι ενώ η καταιγίδα διαλύει τα πάντα, οι επιθέσεις από την κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται. Όχι μόνο δεν κάνει έλεγχο στα κάτεργα των sites, με την αρμόδια υπηρεσία, αλλά με τις αποφάσεις Κατρούγκαλου Πετρόπουλου, πέτυχαν ένα διπλό χτύπημα στον κλάδο. Κατήργησαν μέσα σε μια νύχτα και το αγγελιόσημο και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μετέφεραν το βάρος των ασφάλισης από τους εργοδότες στους εργαζόμενους με τις περίφημες ρυθμίσεις στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Σημειωτέον πως όταν η ΓΓΕΕ έκανε την διαδικασία χορήγησης των αδειών και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, χτυπούσαν την κυβέρνηση το υπουργείο Εργασίας συνέχιζε τη διαπραγμάτευση με την ΕΙΤΗΣΕΕ, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. 

Τα αποτελέσματα από την επιβολή ασφαλιστικού φόρου στο ΔΠΥ είναι σημαντικά. Πολιτικά η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει την όποια επιρροή διαθέτει στους εργαζόμενους δημοσιογράφους. Οι αποδοχές τους μειώνονται εκ νέου κατά 30%, ενώ ήδη δεν λαμβάνουν Δώρα και επίδομα Αδείας. Δημοσιονομικά, εξαφανίζονται από το σύστημα κωδικοί, ενώ ο στόχος είναι να αυξάνονται,  με ότι αυτό σημαίνει για την καταβολή φόρων και ΦΠΑ. Αντί, δηλαδή, να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας, η κυβέρνησης τις μετατρέπει σε μαύρες.

Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και να γίνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε να βρουν εργασία οι προσεχώς άνεργοι του κλάδου. Οι κινήσεις είναι απλές.

-Πάγωμα των εισφορών για το ΔΠΥ, μέχρι να βρεθεί ένα αξιόπιστο σύστημα που δεν θα ενισχύει τους εργοδότες.
-Υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων στα site, σε καθεστώς μισθωτής εργασίας.
-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την ΕΡΤ  και το ΑΠΕ. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, πρέπει να σταματήσει να κατευθύνεται μόνο προς την αγορά αθλητικών δικαιωμάτων και να αρχίσει ο φορέας να επενδύει σοβαρά στην παραγωγή ενημερωτικού προγράμματος, ελληνικού προγράμματος μυθοπλασίας και της δημιουργίας νέων καναλιών.
-Απαίτηση εφαρμογής της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία για την άμεση απόδοση των οφειλόμενων από τις πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας (Facebook, YouTube), τις εταιρείες πληροφορικής, τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις εταιρείες press clipping την εύλογη αμοιβή για την κλοπή του περιεχομένου των Μέσων, αναδρομικά με βάση το νόμο 2121/1993 από την ίδρυση τους και τη δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.
-Άμεση διεκδίκηση από το ΑΠΕ των χαμένων εσόδων του από τη λογοκλοπή του περιεχομένου του...

typologies.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: