14.2.17

Βιάστηκε, μίλησε, παραιτήθηκε...

Ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, παραιτήθηκε μετά το ζήτημα που προέκυψε για τις...

επαφές που είχε με Ρώσο αξιωματούχο πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας θα ασκεί προσωρινά ο συνταξιούχος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάικλ Φλιν αναφέρει ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων ενημέρωσε, χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση, με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέμβριο με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσινγκτον Sergei Kisilyak.

Είχαν προηγηθεί διαρροές για μυστικές επαφές του Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη, τις οποίες ο ίδιος προσπάθησε να αποκρύψει ισχυριζόμενος ότι η συνομιλία τους περιορίστηκε σε ανταλλαγή ευχών για τα Χριστούγεννα και σε προγραμματισμό για τη μελλοντική τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα έδειχναν μια πιο ουσιαστική επικοινωνία, που αφορούσε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ο Φλιν είχε δώσει την εντύπωση στη Μόσχα ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόλις η διοίκηση Τραμπ έρθει στα πράγματα (σ.σ. στις 20 Ιανουαρίου).

Τυχόν παρέμβαση του Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις παραβιάζει τον νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία με δεδομένο ότι τότε ο Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μάλιστα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.

Η παραίτησή του, μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τραμπ, είναι η τελευταία και πιο δραματική σ' ένα ούτως ή άλλως χαοτικό ξεκίνημα για προεδρία στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ενώ φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού που ταλανίζουν έως τώρα τη νέα κυβέρνηση.

Και δεν είναι καθόλου σαφές αν η απομάκρυνση Φλιν θα άρει τις υποψίες που πλανώνται για προεκλογικές επαφές της ομάδας του Τραμπ με το Κρεμλίνο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: