12.2.17

Αν η Ελλάδα ήταν ενωμένη...

Δημήτρης Χρήστου 
Χρήστου Δημήτρης 
 
Πιο εύκολο -που λέει ο λόγος- είναι να πιάσεις το Τζόκερ, παρά να βρεις πώς ακριβώς θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός των...
διαφορών των δανειστών και μεταξύ τους και με τον δανεισμένο, δηλαδή την Ελλάδα. Μετά το κύμα περιφρόνησης του νέου Αμερικανού προέδρου προς την Ε.Ε. και το νόμισμά της, κατηγορώντας ανοιχτά τη Γερμανία, θα περίμενε κανείς ότι στο Βερολίνο θα υπήρχε σοβαρός προβληματισμός για το μέλλον της Ένωσης. Περιμέναμε από τη Μέρκελ να μαζέψει τις διαλυτικές δράσεις του Σόιμπλε, αλλά η κυρία καγκελάριος παραμένει, στο θέμα αυτό, άφαντη, λες και ο υπουργός της έχει εξασφαλίσει το ελεύθερο να κάνει ό,τι νομίζει από μια ανώτερη δύναμη.

ΕΝΩ θα περίμενε κανείς ότι το νέο διεθνές τοπίο θα έδινε την δυνατότητα σοβαρών παρεμβάσεων από τις θιγόμενες οικονομίες των ισχυρών χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για την ώρα έρχονται από το εσωτερικό της χώρας και από πολιτικά, οικονομικά και δημοσιογραφικά κέντρα που βλέπουν τα επικίνδυνα για το μέλλον της χώρας σχέδια της γερμανικής Δεξιάς. H Βερολινέζικη εφημερίδα “Tageszeitung” αναφέρει -για παράδειγμα- ότι ο μέγας κίνδυνος αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η στάση του έναντι της Ελλάδας. Και το δημοσίευμα καταλήγει με τη βαριά κατηγορία ότι “ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας στους Έλληνες και σαν αποικία στην Ελλάδα”. “Θα το πληρώσουμε αυτό” σημειώνεται ως προειδοποίηση προς τους Γερμανούς πολίτες.

ΚΑΙ ΠΟΙΑ είναι η απάντηση του κατηγορούμενου; Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Σόιμπλε επανέφερε ανοιχτά το θέμα του Grexit δηλώνοντας ότι: “Η πίεση προς την Αθήνα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ”. Και συμπλήρωσε, ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο αν η χώρα βγει από το ευρώ! Αν αυτά που λέει ο Σόιμπλε είναι όροι απαράβατοι, τότε είναι βέβαιο ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις που ζητάει, μεταξύ των οποίων τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, θα βυθίσουν τη χώρα σε νέα δραματική ύφεση. Ήδη τα μεγάλα φορολογικά βάρη που ανέλαβαν οι Έλληνες, ώστε να βγουν τα καθορισμένα από τους δανειστές πλεονάσματα, αν παραταθούν επί μακρόν, είναι βέβαιο ότι θα καθηλώσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, λοιπόν, αφού η γερμανική Δεξιά και η Μέρκελ προσωπικά αφήνουν ασύδοτο τον Σόιμπλε, είναι: Ποιοι θα τον σταματήσουν; Σηματοδοτεί κάποια συνέχεια η παρέμβαση του Τόμας Όπερμαν, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας; Ο Όπερμαν κάλεσε τον Σόιμπλε να σταματήσει να κατακρίνει την Ελλάδα τονίζοντας: «Ειδικά στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην Ευρώπη η όξυνση της κρίσης είναι επικίνδυνη. Γι’ αυτό αποτρέπω τον κ. Σόιμπλε από μια νέα δημόσια εκστρατεία κατά της Ελλάδας, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015». Πόσο παραπέρα μπορεί να το πάει το SPD και συγκεκριμένα ο Μάρτιν Σουλτς, που διεκδικεί την καγκελαρία με σοβαρές πλέον πιθανότητες να κερδίσει τη Μέρκελ; Αν στο γερμανικό ακροατήριο το ελληνικό δράμα δεν φέρνει ψήφους, γιατί να ρισκάρει; Και αν δεν ρισκάρει, ποιος θα τολμήσει; Αρκούν οι παρεμβάσεις του Die Linke; Ο μόνος που σε ηγετικό επίπεδο έχει απομείνει είναι ο πρόεδρος Ολάντ, που είναι απελευθερωμένος από την προσεχή εκλογική δοκιμασία στη Γαλλία.

ΚΡΑΤΑΩ επιφυλάξεις για την παρέμβαση του προέδρου του ESM, Γερμανού χριστιανοδημοκράτη Κλ. Ρέγκλινγκ. “Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016 με υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα” σημειώνει σε άρθρο του στους “Financial Times”, με τίτλο «Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης» και προσθέτει ότι: “Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση”. Σε ποιον όμως απευθύνεται η προειδοποίηση για τον κίνδυνο καθυστέρησης; Στον Σόιμπλε ή στην ελληνική κυβέρνηση;

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ: Η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να αλλάζει τακτική σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα, ενώ έχει επεξεργαστεί το νέο μοντέλο για Ε.Ε. δύο ταχυτήτων. Η Δεξιά της Μέρκελ ακούει τις διαμαρτυρίες των σοσιαλδημοκρατών, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αγνοεί προς το παρόν όλες τις ενστάσεις. Αν τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Γερμανίας που έδειξαν να ανησυχούν από τα σχέδια της νέας αμερικανικής ηγεσίας δεν έχουν την παρεμβατική δύναμη να πιέσουν και να σταματήσουν τα σχέδια του δογματικού υπουργού Οικονομικών, τότε η κρίση στην Ευρώπη θα φουντώσει και οι δυνάμεις της αποσύνθεσής της θα κυριαρχήσουν με άγνωστα αποτελέσματα.


Η ΕΛΛΑΔΑ θα μπορούσε να σταθεί όρθια σε αυτή την άνιση μάχη, αν ήταν ενωμένη. Αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατανοούσαν το διακύβευμα και τη σημασία του για το μέλλον. Για φανταστείτε ένα σενάριο όπου σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα έλεγε όχι στις προτάσεις του Σόιμπλε. Για φανταστείτε τι θα γινόταν αν η χώρα, ενωμένη και αποφασισμένη, επέστρεφε τους εκβιασμούς; Μην το φανταστείτε όμως, διότι ο Κυριάκος θέλει να γίνει πρωθυπουργός, η Φώφη να πάρει μερίδιο εξουσίας στην αποικία της Γερμανίας και ο Δημήτρης να καταλάβει την εξουσία με τα τρακτέρ!...


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: