28.2.17

«Καταστήσαμε την ΕΡΤ πλεονασματική με χρηστή διαχείριση»...


«Οφείλουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλο το υπάρχον δυναμικό και να ενισχυθούμε με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών απαιτήσεων. Είμαστε ένας οργανισμός 2.280 εργαζομένων, δεν είμαστε ούτε οικογενειακή επιχείρηση ούτε...
συνοικιακό κανάλι», λέει ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» για την κρατική Ραδιοτηλεόραση.

Ταυτόχρονα δίνει αναλυτική εικόνα των όσων έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια ώστε η ΕΡΤ να ξανασταθεί στα πόδια της ύστερα από το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αποκρούει τις κατηγορίες περί φιλοκυβερνητικού καναλιού, παραδέχεται λάθη και αδυναμίες, μιλάει για τις σχέσεις του με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού και τον ρόλο του προέδρου και δηλώνει ανοιχτός στην εποικοδομητική κριτική.

Αναλυτική είναι επίσης η απάντησή του στο ζήτημα της προβολής της Χρυσής Αυγής από την κρατική ραδιοτηλεόραση.

• Δύο χρόνια μετά το ξαναστήσιμο της ΕΡΤ, σε τι πετύχατε;

Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν, νομίζω, η ίδια η επαναλειτουργία μιας δημόσιας επιχείρησης που εν μιά νυκτί έκλεισε με έναν ύποπτο πολιτικό χειρισμό. Επαναλειτούργησαν, αν και λαβωμένες, όλες οι δομές της καταργηθείσας ΕΡΤ, οι περιφερειακοί της σταθμοί, οι ορχήστρες, τα πανελλαδικά της ραδιόφωνα, τα τρία τηλεοπτικά κανάλια και η ERT World. Πετύχαμε να μεταφέρουμε ξανά το σήμα μας στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά και σε λίγο καιρό στις ΗΠΑ.

Πετύχαμε εργαζόμενοι και διοίκηση να απορροφήσουμε την ένταση που είχε δημιουργηθεί τη διετία του «μαύρου». Η γενική διεύθυνση Νέων Μέσων, που δημιουργήσαμε, προχωράει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και έχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Βελτιώνουμε καθημερινά τον τεχνολογικό μας εξοπλισμό και είμαστε παρόντες στις προκλήσεις του μέλλοντος, με νέες επενδύσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ λειτούργησαν τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου. Αν εξαιρέσουμε την Ελβετία, ίσως είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχει κάνει τέτοιο άνοιγμα στην κοινωνία.

Καταστήσαμε, τέλος, την ΕΡΤ πλεονασματική, με χρηστή διαχείριση. Δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα γνωστά pay rolls του παρελθόντος ούτε εργαζόμενοι-φαντάσματα ούτε παχυλοί μισθοί και προνόμια. Αποδείξαμε πως είμαστε η τηλεόραση των μεγάλων γεγονότων, καλύπτοντάς τα επαρκώς, με την άοκνη δουλειά των εργαζομένων, που τόσο εύκολα και άδικα λοιδορούνται από τα διάφορα κέντρα της διαπλοκής.

• Αποτυχίες δεν έχετε;

Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο αποτυχία, αλλά θα έλεγα πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά, σε διάφορους τομείς. Κι αυτό γιατί η λέξη αποτυχία σηματοδοτεί κάτι το οριστικό. Και το στοίχημα της ΕΡΤ δεν έχει ακόμα κριθεί. Οφείλουμε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλο το υπάρχον δυναμικό και να ενισχυθούμε με εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών απαιτήσεων. Κι αυτό δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί σε καθεστώς ΔΕΚΟ.

Οφείλουμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να βελτιώσουμε το οργανόγραμμα και τον γενικό κανονισμό προσωπικού. Είμαστε ένας οργανισμός 2.280 εργαζομένων, δεν είμαστε ούτε οικογενειακή επιχείρηση ούτε συνοικιακό κανάλι.

• Σας κατηγορούν όμως ότι η ΕΡΤ είναι φιλοκυβερνητική.

Η ΕΡΤ οφείλει να μην είναι ούτε φιλοκυβερνητική ούτε αντικυβερνητική. Οφείλει, και το κάνει πράξη σε μεγάλο βαθμό, να ακούγονται με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας όλες οι απόψεις...

• Τελικά, είναι;

Είμαστε αλάνθαστοι σ’ αυτόν τον τομέα; Θα έλεγα, όχι. Υπάρχουν φορές που κάποιες κινήσεις, λάθη και παραλείψεις μάς εκθέτουν. Η κριτική που δεχόμαστε -και μπορείτε να το διαπιστώσετε- προέρχεται από όλους τους πολιτικούς χώρους, μη εξαιρουμένου του κυβερνώντος κόμματος.

Δεκτή και απαραίτητη, θα πρόσθετα. Αποτελούμε βέβαια ένα εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης, οπότε όποιος θέλει να επιτεθεί στην κυβέρνηση, δεν έχει παρά να στραφεί εναντίον της ΕΡΤ. Αυτό δυστυχώς σηματοδοτεί την πολιτική μας κουλτούρα.

• Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρκετά επικριτική μαζί σας. Πώς αξιολογείτε αυτή την κριτική;

Είναι άδικη και δυστυχώς στοχευμένη. Προφανώς, κάτι θα ξέρουν από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση οι ίδιοι. Ας το πουν λοιπόν ανοιχτά. Δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια άλλωστε από την εποχή που απαγόρευσαν τη μετάδοση της ομιλίας τού τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ετσι, άνετα θα μπορούσε να πει κανείς: «Κοίτα ποιος μιλάει». Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ΕΣΡ είναι εδώ και ας μας εγκαλέσει όταν δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και εμείς, με το θάρρος της αυτοκριτικής, θα επανορθώσουμε, αν χρειαστεί, εμπράκτως.

• Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η νέα ΕΡΤ, ως απόρροια του λουκέτου και του «μαύρου» των Σαμαρά-Βενιζέλου;

Μα, για να στήσεις στα πόδια του ξανά, όχι ένα περίπτερο, αλλά έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό, χρειάζεσαι χρόνο και μάλιστα πολύ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πως η ομογένεια έχασε την επαφή της με την ελληνική πραγματικότητα. Δύο χρόνια του «μαύρου» και άλλα δύο, περίπου, μέχρι να καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτή την παράλογη ενέργεια, αφήσαμε τους ομογενείς μακριά απ’ τη φωνή της Ελλάδας.

Η ΕΡΤ, καταργημένη πλέον, έχασε τη δυνατότητα να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για την ψηφιακή πλατφόρμα, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αναγκασμένη να πληρώνει περί τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη μετάδοση του σήματός της. Ας είναι λοιπόν φέτος η χρονιά που θα απαλλαγεί από αυτό το ακριβό ενοίκιο, αποκτώντας επιτέλους τους δικούς της πομπούς, που θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας.

• Η πολιτιστική εξωστρέφεια που πρέπει να δείχνει η ΕΡΤ ως οργανισμός σε ποιο σημείο βρίσκεται;

Νομίζω πως στον τομέα αυτόν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Στον ενάμιση χρόνο της επαναλειτουργίας της, η ΕΡΤ χορήγησε πάνω από 700 θεατρικές, μουσικές, εικαστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια και δράσεις των τοπικών κοινωνιών. Στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Τα Μουσικά της Σύνολα, παρά τις ελλείψεις τους σε προσωπικό, πραγματοποίησαν δεκάδες συναυλίες δωρεάν ή με συμβολικό εισιτήριο. Καθιερώσαμε επιτέλους το πολιτιστικό δελτίο σε καθημερινή βάση και εμπλουτίσαμε το περιεχόμενο των ενημερωτικών μας εκπομπών με ειδήσεις που αφορούν τις τέχνες και τα γράμματα.

Ανοίξαμε τα μικρόφωνά μας στους Ελληνες δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Δείτε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κανάλια και ραδιόφωνα και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα. Ανοίγουμε το ανεκτίμητο αρχείο μας και το θέτουμε στη διάθεση της κοινωνίας. Αναπτύξαμε κοινές δράσεις με υπουργεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Καθιερώσαμε το SummERTime σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με δωρεάν συναυλίες τον Ιούλιο και το Your bad@ert, για την ανάδειξη νέων δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και πολλή δουλειά, αλλά αυτές οι προκλήσεις έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

• Και σε σχέση με το εξωτερικό;

Υπογράψαμε πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΡΙΚ, το TV5, το κινεζικό CCTV και άλλες δημόσιες τηλεοράσεις με σκοπό κοινές παραγωγές και ανταλλαγές προγραμμάτων. Επίκεινται αντίστοιχες υπογραφές με το ρωσικό κανάλι και τη France Television.

• Αυτές τις επιτυχίες σας, όπως λέτε, δεν σας τις αναγνωρίζουν;

Μπράβο δεν ακούσαμε από τους συνήθεις επικριτές μας και ούτε το περιμέναμε. Μας αρκεί το σφίξιμο του χεριού του απλού κόσμου, του αγκωμαχίτη της ζωής που θα έλεγε ο μέγας Σκαρίμπας.

• Είναι διακοσμητική η θέση σας, η θέση του προέδρου της ΕΡΤ, σε θέματα διοίκησης;

Εξ αντικειμένου, η θέση του προέδρου ενός δημόσιου οργανισμού δεν μπορεί να είναι και δεν είναι διακοσμητική. Τη στρατηγική, τη φυσιογνωμία των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και διαδικτυακών προγραμμάτων και τους μακροχρόνιους στόχους τούς εισηγείται ο πρόεδρος, που έχει μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και την ευθύνη για την υλοποίησή τους.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.