23.2.17

Άλλο τότε, άλλο τώρα...

Βαγγέλης Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Γκίκας Χαρδούβελης«Ασόβαρο» είναι το ότι δεν βγήκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μιλήσει μετά το Eurogroup. Τα μαθαίνουμε όλα από τις...
δηλώσεις των ξένων κι ο Τσακαλώτος είναι εξαφανισμένος και λέει ανοησίες όπως αυτό του Μάρκ Τουέιν, αποφάνθηκαν τα στελέχη του Βήμα FM!

«Πράγματι είναι φοβερό αυτό και μάλιστα πολύ σωστά είναι αποτυπωμένη η διαπίστωση σήμερα στα Νέα» συμπλήρωναν.

«Να βγει ο υπουργός να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι αποφασίστηκε» φωνάζει από δίπλα και η Ν.Δ.

Ανεπαρκείς κρίνονται όλες οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών. Ανεπαρκής και η ενημέρωση για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή των θεσμών.

Οι πολίτες δικαίως λοιπόν έχουν συγκινηθεί από το πρωί με τις όψιμες αυτές επισημάνσεις και με την κραυγή... αγωνίας για τις λεπτομέρειες της αρχικής αυτής συναπόφασης να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση και τις μεταρρυθμίσεις.

Κάτι ήξερε λοιπόν η κυβέρνηση Σαμαρά που είναι ζήτημα αν μια - δυο φορές (κυρίως λόγω της ακράτειας λόγου του π. αντιπροέδρου Ε. Βενιζέλου) είχε πει κάτι διά ζώσης και όχι μέσα από τα γραφεία του Μαξίμου με τις γνωστές «μουρούτειες» ανεπίσημες πληροφορίες.

Ιδού λίγες από τις παλιές... καλές ενημερώσεις των πρώην υπ.Οικ. (πάντα μέσω εφημερίδων και δηλώσεων ξένων θεσμικών παραγόντων) την περίοδο της κρίσης:

• Οι συναντήσεις της τρόικας για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα γίνονται στο Παρίσι, έλεγαν το 2014 οι Σαμαράς-Βενιζέλος και σε λίγα λεπτά η Κομισιόν δήλωνε ότι οι συναντήσεις θα γίνονται στην Αθήνα και στο Παρίσι θα γίνει μόνο μία προπαρασκευαστική συνάντηση.

• Τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνάντησε την Τρίτη (3/6) στο Παρίσι, σε ταξίδι-εξπρές, ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Στη συνάντηση παρέστη και ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα. Η συνάντηση έγινε υπό πλήρη μυστικότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι -το πρωί της Πέμπτης- ο κ Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά, είχε διαψεύσει ότι συναντήθηκε με τη Λαγκάρντ.

• Ο κ. Στουρνάρας ήταν συγκρατημένος στις δηλώσεις: «Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία όπως οι αποκρατικοποιήσεις και άλλα γενικότερα».

• Ανάγκη για περισσότερη ενασχόληση από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν τα μέλη του EuroWorkingGroup κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης.

• Μυστικός δείπνος στο Παρίσι - Τι είπαν Χαρδούβελης και τρόικα για την έξοδο από το μνημόνιο.

• Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πάντως, έδειξε σε όλους την πραγματική ψυχολογία της αποστολής στο Παρίσι με τη χθεσινή δήλωσή του, στην οποία ανέφερε πως με την τρόικα «δεν συζητάμε πολιτικά, η κυβέρνηση δεν θέτει “κόκκινες γραμμές”».

• Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης (task force) για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Ερωτηθείς, πάντως, ο κ. Ράιχενμπαχ πριν από τη συνάντηση εάν «η Ελλάδα θα τα καταφέρει», απάντησε ότι «σκοπός της ομάδας είναι να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

• Σύμφωνα με πληροφορίες, Βενιζέλος - Λαγκάρντ συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και όπως φαίνεται το κλιμάκιο θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη.

• Στα περίπου δύο χρόνια της θητείας του ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει μόλις πέντε φορές στη Βουλή, εκ των οποίων ούτε μία τη φετινή χρονιά. Από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα έχει εκδώσει 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

• Νέο πακέτο SOS για την Ελλάδα συζητήθηκε χθες σε μυστική συνάντηση Υπ. Οικ. στο Λουξεμβούργο - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις έως αργά τη νύχτα. Τα πρώτα θύματα 30.000 συμβασιούχοι.

Για να εξηγούμαστε, όμως, η επίσημη ενημέρωση από πρώτο χέρι είναι επιβεβλημένη και αποτελεί δικαίωμα του πολίτη. Το γεγονός ότι όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί και πρωθυπουργοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και την αλήθεια για τα σκληρά μέτρα που ακολουθούσαν κάθε συμφωνία, μέχρι που τα ψήφιζαν στη Βουλή με έκτακτους νόμους, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία σήμερα.

Έστω κι αν ακόμα το τοπίο είναι θολό ο κόσμος περιμένει μέσα στις επόμενες μέρες μια επίσημη ενημέρωση για τις παραμέτρους αυτής της πρώτης συμφωνίας, διά στόματος των επικεφαλής διαπραγματευτών και όχι μόνο μέσα από γραπτές ανακοινώσεις ή μέσα από τις δηλώσεις άλλων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: