4.2.17

Τα μηνύματα Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές...

Τα μηνύματα Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και οι ανησυχίες στο εσωτερικό του - Mediaκαι οι ανησυχίες στο εσωτερικό του...

Το μήνυμα που επιχειρεί να αναδείξει το κυβερνητικό επιτελείο μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στη Μάλτα είναι ότι...
το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και προς την κατεύθυνση να υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, υποβάθμισε το περιεχόμενο των δηλώσεων Σόιμπλε ο οποίος με τη δήλωση «μπορώ να περιμένω ως τον Ιούνιο» διαμόρφωσε κλίμα στην αντίθετη κατεύθυνση.

Το ερώτημα είναι αν το καλό κλίμα με Μέρκελ περιορίζεται στη διατύπωση καλών προθέσεων ή εδράζεται σε κάτι πιο συγκεκριμένο, ωστόσο όπως και να χει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες έδειξε ότι είναι ισχυρά προσανατολισμένη στο κλείσιμο  συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποκλείοντας την εναλλακτική της «ηρωικής εξόδου» δια των εκλογών.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου που συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση.

Οι εκλογές που είναι «καταστροφή» και το νεύμα για συμφωνία

Το βασικό πάντως είναι ότι κατά την ομιλία του την Τετάρτη ο πρωθυπουργός:

Χαμήλωσε τους τόνους μην επαναλαμβάνοντας το αυστηρό «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ευρώ μέτρα». Περιορίστηκε να δηλώσει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» (κάτι αρκετά ασαφές σε σχέση με το «ούτε ευρώ μέτρα»).

Απέκλεισε με κατηγορηματικότατο τρόπο τις εκλογές εξισώνοντας τες με το Grexit. Στην προσπάθειά του να ξορκίσει το εν λόγω σενάριο το οποίο επανήλθε στην εσωτερική αντιπαράθεση με αφορμή δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο πρωθυπουργός  χαρακτήρισε «απερισκεψία» ή «χρήσιμη ηλιθιότητα» το να ζητά η ΝΔ εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, συμπληρώνοντας με νόημα: «εκτός κι αν δεν γνωρίζετε πού θα μπορούσε να οδηγήσει τον τόπο μια τέτοια εκδοχή».

Να σημειωθεί ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας παραλλήλισε τις εκλογές με Grexit ο επικεφαλής της ευρωβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «όποιος ζητάει εκλογές σπρώχνει τα πράγματα σε ένα τέταρτο μνημόνιο». Με άλλα λόγια κατά την κυβερνητική γραμμή οι «εκλογές είναι καταστροφή για τη χώρα» μήνυμα που βεβαίως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στρέφεται μόνο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση που τις ζητάει. Άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ΝΔ ζητά εκλογές για λόγους τακτικής και εσωκομματικής συσπείρωσης και όχι επειδή τις θέλει πραγματικά.

Το μήνυμα δείχνει να στρέφεται και (αν όχι πρωτίστως) στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ σε μερίδα του οποίου φαίνεται να έχει αποκρυσταλλωθεί η άποψη ότι όσο οι δανειστές πιέζουν με παράλογες απαιτήσεις αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διολισθαίνει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι προτιμότερη μια «ηρωική έξοδος».

Η στάση Βούτση και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλοί ερμηνεύουν την νευρικότητα που εκδηλώθηκε διά της κόντρας Βούτση – Τσακαλώτου την περασμένη Τετάρτη ως ένδειξη εσωτερικής αντιπαράθεσης γύρω από το βαθμό υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη κλίμα που πρόδιδε τουλάχιστον «απόσταση» έβγαλε η  κοφτή αναφορά Βούτση στον ΣΚΑΙ («ρωτήστε τον Τσακαλώτο») αναφορικά με τη σύγχυση γύρω από το 1/3 των προαπαιτούμενων (στον απόηχο του σχετικού δημοσιεύματος του Bloοmberg). Το ίδιο βράδυ, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής δόθηκε και εικόνα σύγκρουσης όταν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έδωσε τον λόγο στον υπουργό Οικονομικών που ήθελε να απαντήσει επί προσωπικού στον αρχηγό της ΝΔ, και όταν τελικά τον έλαβε δεν θέλησε να μιλήσει. Σε συνέντευξή του χθες στη Ναυτεμπορική ο Νίκος Βούτσης παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια «αμφισβήτηση» εκ μέρους του αλλά την περιόρισε στο επικοινωνιακό πεδίο των χειρισμών Τσακαλώτου:

«Εάν υπήρξε μια αμφισβήτηση προχθές ήταν κατά πόσον επικοινωνιακά έχει δοθεί στον κόσμο να αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος για το 1/3 αφορά, όχι σε νέα νομοθέτηση μέτρων αλλά στα υπόλοιπα που υπάρχουν και μένουν να υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα σε ήδη ψηφισμένους νόμους.

Αυτό δεν είχε γίνει καθαρό και δεν είναι καθαρό ακόμα δημοσίως και γι’ αυτό υπήρξε εικόνα μιας πιθανής διένεξης όταν είπα ‘’ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο να σας πει ακριβώς τι συμβαίνει’’. Περί αυτού πρόκειται».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε δια της Αυγής ότι επί της ουσίας το θέμα το δημιούργησε η διαρροή Κικίλια (ο οποίος ωστόσο άνοιξε θέμα «ρήγματος» στις σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου, το οποίο από το Μαξίμου διαψεύδεται κατηγορηματικά) και ότι αυτά τα θεωρεί «πολιτικό αφρό» και δεν ασχολείται.

Είναι ωστόσο το θέμα λήξαν; Μένει να φανεί.

Στο προηγούμενο φύλλο της η εφημερίδα «Εποχή» που εκφράζει τον χώρο των 53 (ο οποίος πάντως κι αυτός έχει τις διαβαθμίσεις και τις αποχρώσεις  του) σημείωνε στο πρωτοσέλιδο πώς «χωρίς μια σαφή και στιβαρή γραμμή άμυνας, χωρίς όρια οι κίνδυνοι αυτοί(σ.σ. οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την πίεση ΔΝΤ για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων) πολλαπλασιάζονται. Όρια μάλιστα που είναι απαραίτητο να στηρίζονται ακόμα και στην προσφυγή στον λαό». Στο νέο της φύλλο σημειώνει ότι το να αποδεχθεί η κυβέρνηση το όποιο αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ – Γερμανίας αποτελεί ένα «βαρύ τίμημα» για το οποίο «προσφέρεται ένα ισχνό αντιστάθμισμα, ασαφές ακόμη, που θα αφορά κυρίως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χθες ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος «δεν αρκούν» προκειμένου να κάνει κάποιες υποχωρήσεις η κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται μια συνολική συμφωνία «κοινωνικά βιώσιμη», ωστόσο εξέπεμψε κλίμα αναμονής στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης.

Οι αναφορές λοιπόν περί μη καθαρού στίγματος και ορίων («Εποχή», Βούτσης)μαρτυρούν ένα κλίμα αν όχι δυσαρέσκειας, τουλάχιστον ανησυχίας στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης σχετικά με το ποιες και πόσες υποχωρήσεις θα γίνουν, και η ομάδα των 53 φέρεται να είναι ο βασικός φορέας κατάθεσης τέτοιων προβληματισμών στο πλαίσιο κλειστών συσκέψεων χωρίς μέχρι στιγμής να οδηγείται σε μια σθεναρή γραμμή δημόσιας αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι ανατρέχοντας στην περίοδο του συνεδρίου θυμίζουν το μήνυμα τότε Τσακαλώτου, το οποίο είχε διαβαστεί ως απάντηση στο αίτημα Σκουρλέτη η κυβέρνηση να απορρίψει την «ιδιοκτησία του προγράμματος» που ζητούν οι δανειστές: «Όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί  θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Με άλλα λόγια όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων τόσο μεγαλώνει η ανησυχία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα που προκύπτει προς το παρόν είναι, αν κι εφόσον υπάρχει θέμα διαφορετικών οπτικών στο εσωτερικό του, τι διαστάσεις λαμβάνει και αν αφορά το σήμερα ή την επόμενη μέρα…

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: