18.2.17

Πρώτα η «εκκαθάριση», μετά οι εκλογές...

Κανείς δεν ξεφεύγει από τη λαϊκή κρίση: (από αριστερά) Φιγιόν, Μπαϊρού, Λεπέν, Σαρκοζί, Ολάντ ως... καρνάβαλοιΤην απόρριψη των εκπροσώπων του κατεστημένου συστήματος και την προτίμηση ηγετών που προβάλλουν καινούργιες ιδέες για...
ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο δείχνουν οι πρωτοφανείς εξελίξεις που σημαδεύουν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Το φονικό κίνημα «εκκαθάρισης» (degagisme) που ξεκίνησε από τη ριζοσπαστική Αριστερά και τους «αντάρτες» σοσιαλιστές βουλευτές προκάλεσε την εκτόπιση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τσουχτερή ήττα στις προκριματικές εκλογές του Νικολά Σαρκοζί, του Αλέν Ζιπέ, του Μανουέλ Βαλς, της πρώην ηγέτιδας των Πρασίνων, Σεσίλ Ντιφλό.

Το πολιτικό θρίλερ της υπόθεσης «Πηνελόπη-gate» στο οποίο εμπλέκεται ο συντηρητικός υποψήφιος Φιγιόν διανθίζεται καθημερινά με νέα επεισόδια και ανατρεπτικές εξελίξεις.

Το τσουνάμι της σκανδαλολογίας έχει παρασύρει σε ένα ατέλειωτο ψυχόδραμα τον Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης με τις έρευνες για τις οικονομικές του ατασθαλίες και αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση.

Για πρώτη φορά ξέσπασε στο κόμμα της Δεξιάς ανταρσία από βουλευτές που αντιτίθενται στην προεδρική υποψηφιότητα του Φιγιόν γιατί θεωρούν ότι τους οδηγεί σε εκλογικό Βατερλό.

Μέχρι τώρα ο συντηρητικός υποψήφιος δεν μπόρεσε να κάνει ομαλή προεκλογική εκστρατεία, γιατί σε κάθε του συγκέντρωση αντιμετωπίζει σκανδαλολογία και εχθρικές διαδηλώσεις από οπαδούς της Αριστεράς που κοπανούν κατσαρόλες και ζητούν την τιμωρία του.

Στην επαρχία, πολλά μέλη του δεξιού κόμματος αρνούνται να μοιράσουν προεκλογικό υλικό. Ορισμένοι δήμαρχοι ματαιώνουν συγκεντρώσεις.

Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν σφοδρές αντιδράσεις από οπαδούς της Δεξιάς που απειλούν να μην τους ψηφίσουν αν εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον Φιγόν.

Στο μπρα ντε φερ με τους «αντάρτες» βουλευτές, ο προεδρικός υποψήφιος απέρριψε όλα τα σενάρια για σχέδιο αντικατάστασής του.

Σε θυελλώδη σύσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας κατέστησε σαφές πως ακόμα κι αν παραπεμφθεί σε ανάκριση, δεν θα παραιτηθεί -όπως είχε δηλώσει- αλλά θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους».

Για να αντικρούσει την ανταρσία στο δεξιό κόμμα, ο Φιγιόν έσπευσε να συναντήσει τον Σαρκοζί, αντίπαλό του στις προκριματικές εκλογές, επιδιώκοντας να λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο τους «αντάρτες» φίλους του...

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αναγκάστηκε να αποδεχτεί ένα είδος «κηδεμονίας» του Σαρκοζί, ο οποίος του επέβαλε την υποχρέωση να υιοθετήσει στο πρόγραμμά του ορισμένα δικά του μέτρα και του υπέδειξε την αναγκαιότητα να πλαισιωθεί από «ταλαντούχους ηγέτες της πολιτικής οικογένειας» των Ρεπουμπλικανών.

Ο Φιγιόν τα αποδέχτηκε. Πραγματοποίησε άμεσα «άνοιγμα» της προεκλογικής του εκστρατείας προς δημοφιλείς προσωπικότητες του κόμματός του, που ξεκίνησαν κινητοποίηση οργανώνοντας πολυάριθμες συγκεντρώσεις στην επαρχία.

Αποδέχτηκε επίσης συμμαχία με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν, «ημέτερο» του Σαρκοζί.

Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι «ο Σαρκοζί βγήκε από την πόρτα, αλλά ξαναγύρισε από το παράθυρο»...

Επιβάλλεται ως αξεπέραστος αρχηγός ενός λόμπι που θα θέσει υπό την εποπτεία του τον πρώην πρωθυπουργό του.

Η πίεση της Δικαιοσύνης εντείνεται για τον Φιγιόν.

Ασχημα νέα περιείχε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Οικονομική Εισαγγελία, η οποία αποφάσισε τη συνέχιση της έρευνας για διαφθορά και προσδιόρισε ότι «δεν προβλέπει σε αυτό το στάδιο να εγκαταλείψει την έρευνα».

Δύο επιλογές παραμένουν ανοικτές: η ανάθεση της υπόθεσης σε δικαστικό ανακριτή ή η απευθείας παραπομπή σε δίκη.

Ο Φιγιόν δήλωσε: «Επαφίεμαι πλέον στη λαϊκή ετυμηγορία».

Στη σοσιαλδημοκρατική Αριστερά, ο προεδρικός υποψήφιος Μπενουά Αμόν προχώρησε στη διοργάνωση του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας.

Συμμετέχουν προσωπικότητες από όλες τις ιδεολογικές τάσεις και οι πρώην προεδρικοί υποψήφιοι Αρνό Μοντεμπούρ και Βενσάν Πεϊγιόν.

Οι προβλέψεις για διάσπαση των σοσιαλιστών ή μαζική προσχώρηση στο κίνημα του Μακρόν δεν επαληθεύτηκαν.

Ο ηγέτης του Σ.Κ., Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, προειδοποίησε ότι «όποιος βουλευτής υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του Μακρόν θα διαγραφεί από το κόμμα».

Οι βουλευτές που εκφράζουν την κεντρώα τάση τηρούν στάση αναμονής.

Ορισμένοι αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις του Αμόν. Ο Μανουέλ Βαλς θα παραμείνει σε απόσταση.

Οι διαβουλεύσεις του Μπενουά Αμόν για τη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος με τον προεδρικό υποψήφιο των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό, βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Αν επιτευχθεί συμφωνία, ο Ζαντό θα αποσύρει την προεδρική υποψηφιότητά του και θα υποστηρίξει τον Αμόν.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος του κινήματος «η επαναστατική Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, που υποστηρίζεται από το Κομουνιστικό Κόμμα, δέχεται πιέσεις να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους.

Ο Μελανσόν αρνείται τη συμμαχία και προτείνει τον εαυτό του ως μοναδικό προεδρικό υποψήφιο...


Ήρα Φελουκατζή, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: