10.2.17

«Το κοινωνικό κράτος πάνω από το Μνημόνιο»...

Το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τακτικής της η...
Δημοκρατική Συμπαράταξη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές να μην επιχειρήσουν να επιφέρουν νέα πλήγματα στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και στις κοινωνικές δομές.

Με τη χθεσινή παρουσία της στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, η Φώφη Γεννηματά άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να εκφράσει διά ζώσης τις θέσεις του κόμματός της για τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία όπως επισήμανε δεν νοείται να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με τους στόχους του Μνημονίου.

«Η Ελλάδα είναι βαθιά βυθισμένη στο οικονομικό αδιέξοδο, στην απαξίωση των θεσμών και την εγκατάλειψη των κοινωνικών δομών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος με αναπηρία είναι το πρώτο θύμα της κρίσης. Οσο βυθίζεται η χώρα στο τέλμα τόσο δυσκολότερη γίνεται η ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, που απομένουν μόνοι συμπαραστάτες τους στην καθημερινότητα της ζωής», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προσθέτοντας ότι, παρά την αντικειμενική δυσκολία των καιρών, «δεν μπορούμε να βάζουμε στο ζύγι των δημοσιονομικών στόχων την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια».

Επιτέθηκε δε εξίσου στην «ανάλγητη» κυβέρνηση που έκανε «πολιτικό όχημα» την αλληλεγγύη και τώρα «αδιαφορεί προκλητικά» για την κοινωνία, καθώς και στη Ν.Δ. που προσεγγίζει το κράτος πρόνοιας ως «πεδίο φιλανθρωπίας», ζητώντας να υπάρξουν αποστάσεις «τόσο από τις νεοφιλελεύθερες λογικές όσο και από τον φτηνό λαϊκισμό».

Περιγράφοντας τις βασικότερες προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων του ομόσπονδου σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων Πολιτών-ΚΙΔΗΣΟ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε συμφωνία για μια εθνική στρατηγική για την αναπηρία.

Οπως διευκρίνισε, πρόκειται για μια στρατηγική που θα προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση των αναπηρικών επιδομάτων, τον αποκλειστικό οικονομικό πόρο για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, πολλά από τα οποία είναι ανασφάλιστα και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις αναπηρίας. Για τις κατηγορίες αυτές, είπε μάλιστα ότι πρέπει να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια στις συντάξεις, στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία....

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: