13.2.17

Πού ελπίζει η Αθήνα για συμφωνία...

κόντρα σε Σόιμπλε – ΔΝΤ...

Στην αρωγή των Ευρωπαϊκών θεσμών υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να υπάρξει «κοινωνικά αποδεκτή» συμφωνία έστω και...
στο παρά πέντε των Ολλανδικών εκλογών.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν χθες ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν απολύτως απαραίτητη για να αναθερμανθεί το θέμα της αξιολόγησης. Υπογράμμιζαν, όμως, ότι με την άκαμπτη στάση που διατηρεί αφενός το ΔΝΤ στο θέμα της εκ των προτέρων ψήφισης μέτρων και η Γερμανία σε ό,τι αφορά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά από την Ελλάδα, δεν υπάρχει βάση ακόμη για συμφωνία.

Ένας μεγάλος φόβος του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αν δεν τεθεί τώρα το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τότε θα ξεχαστεί τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν και οι Γερμανικές εκλογές.

Στην παρούσα φάση εκτός από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, αντίθετες στη περιγραφή και την ποσοτικοποίηση της συνολικής λύσης για την ελάφρυνση του χρέους είναι και οι χώρες τις Βαλτικής ( Εσθονία, Λετονία ).

Χωρίς όμως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η Κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα πολιτικό επιχείρημα για την εκ των προτέρων ψήφιση επώδυνων μέτρων έστω και αν αυτά είναι «προληπτικά» ή εντάσσονται στο μηχανισμό κάποιου μακροχρόνιου δημοσιονομικού κόφτη.

Τούτο διότι εκτός από το τυπικό του θέματος , δηλαδή την αναίρεση για τρίτη φορά από το 2012 της υπόσχεσης για την ρύθμιση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Ελλάδα θα έχει πλέον μεγαλύτερα προβλήματα.

Χωρίς την λύση δεν θα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση ούτε στις 9 Μαρτίου που η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων αλλά ούτε και τον Ιούνιο όταν θα γίνει νέα συνεδρίαση για το ίδιο θέμα. Με την αναβολή αυτή θα αναβληθεί και κάθε προετοιμασία που γίνεται για έξοδο στις αγορές.

Η επιστροφή των θεσμών 

Από σήμερα το οικονομικό επιτελείο εντείνει τις προσπάθειες του ώστε στη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση να ενταχθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους του προγράμματος και το 2015 και το 2016 με στόχο να «ελαφρύνει» όσο είναι δυνατό τα μέτρα.

Το δεδομένο αυτό στηρίζει από την αρχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να το στηρίξει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αλλά και η ΕΚΤ. Στόχος είναι το ΔΝΤ να πάψει να ζητάει την ψήφιση από τώρα μέτρων που θα πρέπει να ισχύσουν από το 2019 μόνο και μόνο για να μην αναιρέσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του.

Όλοι εύχονται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να γίνει μέσα στην εβδομάδα αλλά κανείς ακόμη δεν μπορεί να το εγγυηθεί.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα πρέπει να οδηγήσει σε τεχνική συμφωνία και να μην είναι μια ακόμη μία επίσκεψη χωρίς αποτέλεσμα όπως αυτές που προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2016...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: