Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, αλλά και των...
ΗΠΑ, μετά την νέα επιχείρηση επίδειξης δύναμης από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα Κυριακή έναν βαλλιστικό πύραυλο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Η κίνηση αυτή, κρίνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας ως μια επιχείρηση «επίδειξης δύναμης» της Πιονγκγιάνγκ έναντι της κυβέρνησης του νέου ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε πως η στάση της Ουάσινγκτον θα είναι στο εξής πιο σκληρή απέναντί της.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου.
Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε στις 07:55 τοπική ώρα σήμερα (00:55 ώρα Ελλάδας) από την αεροπορική βάση Μπανγκχγιόν, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και διέγραψε τροχιά προς ανατολάς, προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
«Ο ακριβής τύπος αυτού του βαλλιστικού πυραύλου απομένει να προσδιοριστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας από τη Σεούλ.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, πιθανόν επρόκειτο για δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν.
Οι πύραυλοι Μουσουντάν μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Τον Οκτώβριο του 2016 η Βόρεια Κορέα είχε κάνει δύο δοκιμές πυραύλων Μουσουντάν από την ίδια βάση. Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας στις 09:30 τοπική ώρα.
Στο μήνυμά του προς το λαό της Βόρειας Κορέας για το νέο έτος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ανακοινώσει πως η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει την αποτρεπτική της ισχύ.
Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να τις αναγνωρίσει, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζει εχθρική πολιτική από μέρους της Ουάσινγκτον.
Μικρού βεληνεκούς πύραυλος
Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα έφθασε σε ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων και φαίνεται ότι ανήκε στην κλάση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς τύπου Ροντόνγκ ή άλλου τύπου, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Ενημερώθηκε ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και η αμερικανική προεδρία παρακολουθεί την κατάσταση. «Είμαστε ενήμεροι για την πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σεούλ: Σοβαρή απειλή για την ειρήνη
Η διπλωματία της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, κάνοντας λόγο για μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και μια ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Οι επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν τον έμφυτο παραλογισμό του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έχει καταληφθεί από μονομανία για την ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού οπλοστασίου» της χώρας του, έκρινε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Διαμαρτυρία και από το Τόκιο
Η Ιαπωνία θα διαμαρτυρηθεί έντονα στη Βόρεια Κορέα μέσω διπλωματικών καναλιών που διαθέτει η Κίνα για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ νωρίτερα σήμερα, τόνισε στους δημοσιογράφους ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου, την οποία η Βόρεια Κορέα επέλεξε να κάνει εν μέσω των συνομιλιών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, αποτελεί μια ξεκάθαρα προκλητική ενέργεια για το Τόκιο και την περιοχή.
Η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, θεωρείται το κλειδί σε κάθε προσπάθεια να επιβληθούν περιορισμοί στο πυραυλικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Το Τόκιο αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση άλλου ενός βαλλιστικού πυραύλου προς την κατεύθυνση της Ιαπωνίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Φουμίο Κισίντα.
Ο ιάπωνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί μια πρόκληση και παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, με τις οποίες της έχει απαγορευθεί να κάνει τέτοιες δοκιμές.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας συνεδρίασε νωρίτερα για να συζητήσει την εκτόξευση. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Τομόμι Ινάντα δήλωσε πως οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνουν στοιχεία για τον πύραυλο, ο τύπος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από μια βάση σε δυτική επαρχία της Βόρειας Κορέας, διένυσε σχεδόν 483 χιλιόμετρα πριν πέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Συντονισμός ενεργειών ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον
Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμφώνησαν να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να σταματήσουν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνική συνδιάλεξης ανάμεσα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Μάικλ Φλιν και του νοτιοκορεάτη ομολόγου του Κιμ Κουάν-τζιν, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η συνδιάλεξη έγινε κατόπιν αιτήματος του Φλιν έπειτα από την δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Κίνα να παρέμβει
Η κυβέρνηση Τραμπ περίμενε μια «πρόκληση» από μέρους της Βόρειας Κορέας λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία και θα εξετάσει το πλήρες φάσμα των επιλογών της σε αντίδραση για την δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αλλά κατά τρόπο ώστε να επιδειχθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό, συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Αυτό δεν ήταν έκπληξη» για την κυβέρνηση Τραμπ, σημείωσε ο αξιωματούχος. «Στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αρέσει να προσελκύει την προσοχή σε στιγμές όπως αυτή», συμπλήρωσε.
Ο Τραμπ και οι συνεργάτες του θα ζυγίσουν μια σειρά πιθανών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων νέων αμερικανικών κυρώσεων, της ανάπτυξης νέων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, αλλά και την επίσπευση της ανάπτυξης νέων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Πάντως ο αξιωματούχος αυτός ανέφερε ότι, με δεδομένο το ότι ο πύραυλος που δοκιμάστηκε δεν ήταν διηπειρωτικός όπως αναμενόταν και το ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η αντίδραση των ΗΠΑ θα έχει παράλληλα τον στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου