Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναλάβει καθήκοντα πρόεδρου εδώ και λίγες εβδομάδες προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ένα από τα μεγαλύτερα λόμπι που...
τάσσεται υπέρ της κατοχύρωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ ζήτησε, με επιστολή που απέστειλε, από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νομοθέτηση η οποία θα διασφαλίζει απόλυτα την πνευματική ιδιοκτησία.
Πρόκειται για τη «Συμμαχία Πνευματικής Ιδιοκτησίας» η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων και η οποία ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να δημιουργήσει νέα ψηφιακά σύνορα στο διαδίκτυο.
Η άποψη αυτή, όπως επισημαίνουν τα μεγάλα περιοδικά τεχνολογίας του πλανήτη, δεν απέχει πολύ ως σκεπτικό από το υψηλού συμβολισμού τείχος που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στη μεθόριο με το Μεξικό ή την απαγόρευση εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών από επτά μουσουλμανικά κράτη.
Στην επίμαχη επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο η «Συμμαχία Πνευματικής Ιδιοκτησίας», η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει ουσιαστικά την υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, δηλώνει ότι έχει κοινές αξίες με τον κ. Τραμπ και αυτοαναγορεύει εαυτόν σε φυσικό δικηγόρο-υπερασπιστή τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας άπτονται σχεδόν των πάντων στο διαδίκτυο.
Και ενώ την ίδια ώρα οι ειδικοί επί του θέματος επισημαίνουν ότι αρχικώς οι νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία δημιουργήθηκαν για να διασφαλίσουν πως οι δημιουργοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν (κατοχυρώνοντας τα πνευματικά τους δικαιώματα), στη σύγχρονη σημερινή εποχή ο σκοπός αυτός έχει αλλάξει, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών από τους μεγάλους εκδοτικούς ομίλους.
Και ακριβώς αυτό είναι που επιθυμεί η «Συμμαχία Πνευματικής Ιδιοκτησίας»: τη συνέχιση και αυστηροποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής.
Στην εισαγωγή της επιστολής υπενθυμίζει στον πρόεδρο ότι «ένα ισχυρό σύστημα πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο ανταμείβει τη δημιουργικότητα και αποθαρρύνει την πειρατεία είναι ουσιώδες για μια υγιή και παλλόμενη οικονομία».
Παράλληλα υποστηρίζει ότι η πειρατεία ή οι αδύναμοι νόμοι μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια θέσεων εργασίας και να αποτελέσουν απειλή για τους δημιουργούς. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του τεχνολογικού Τύπου, η περαιτέρω αυστηροποίηση των υφιστάμενων νόμων την οποία ζητά η «Συμμαχία» δεν συνιστά μια βιώσιμη και πραγματιστική πρόταση.
Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις: Πρώτον, σε μια εποχή όπου υφίστανται εξαιρετικά δημοφιλείς δωρεάν πλατφόρμες, όπως το Netflix και το Spotify, αγνοεί το γεγονός ότι τα κέρδη της μουσικής βιομηχανίας σημείωσαν το 2015 τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών, την ίδια ώρα που η βιομηχανία του κινηματογράφου σημείωσε επίσης ρεκόρ κερδών, όλα αυτά σε μια εποχή που η πειρατεία σημειώνει ιστορικό χαμηλό.
Δεύτερον, η «Συμμαχία» δείχνει να αγνοεί τα σημαντικά οφέλη που έχουν οι δημιουργοί από τη δωρεάν «ανάρτηση» της δουλειάς τους σε πλατφόρμες και τις απτές αποδείξεις ότι η θέσπιση ακόμη αυστηρότερων νόμων για την πειρατεία δεν σημαίνει αναγκαστικά λιγότερη πειρατεία.
Και τρίτον, και σημαντικότερο, το αίτημα για αυστηρότερη νομοθεσία στο επίμαχο ζήτημα με τον ισχυρισμό ότι θα ανταμείψει τη δημιουργικότητα είναι σαθρό σε έναν πλανήτη όπου το copyright χρησιμοποιείται για να φιμώνει τις κριτικές, να αποτρέπει τους οπαδούς μιας ομάδας να καταγράψουν τους αγώνες της ή να αναρτήσουν ένα βίντεο με έναν πιτσιρικά να χορεύει ραπ.
Η πλέον επικίνδυνη ιδέα ωστόσο που προωθεί η «Συμμαχία για τα Πνευματικά Δικαιώματα» είναι οι κανόνες «επισήμανση και αποκλεισμός».
Οι κανόνες αυτοί, που αποτελούν το «ευαγγέλιο» του copyright, διασφαλίζουν ότι το υλικό που βρίσκεται on line και απαλείφθηκε από το Internet θα παραμείνει για πάντα εκτός.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι εάν το YouTube σάς ζητήσει να αποσύρετε ένα βίντεο καθώς εκτιμά ότι έχετε παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματα, βάσει των κανόνων που ισχύουν σήμερα, δεν θα μπορείτε να το «ανεβάσετε» ακόμη κι αν του δώσετε άλλη URL ονομασία.
Επί του παρόντος πάντως ισχύει η Digital Millennium Copyright Act, η οποία προβλέπει ότι εάν ένα βίντεό σας κριθεί ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, μπορείτε να ζητήσετε να αναρτηθεί εκ νέου, υπό τον όρο να αποδείξετε ότι δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Ιδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (Electronic Frontier Foundation), η προτεινόμενη από τη «Συμμαχία» νομοθεσία που προβλέπει επισήμανση και αποκλεισμό σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα πρέπει πλέον να «φιλτράρει» και να μπλοκάρει κάθε βίντεο που εκτιμά ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του δημιουργού.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να εκπονηθούν προγράμματα τα οποία θα «κατασκοπεύουν» διαρκώς το «ύποπτο» υλικό χωρίς να δίδεται η δυνατότητα σε αυτόν που το «ανέβασε» να υπερασπιστεί την ανάρτησή του.
Και ακριβώς εκεί ελλοχεύει ο μέγιστος κίνδυνος: να υπάρξει δηλαδή μια πολιτική «φιλτραρίσματος» των πάντων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φίμωση ή έστω δραστικό περιορισμό της ελευθεροτυπίας, καθιστώντας κενό γράμμα τη νομική ρήση «ουδείς ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου»!
Προς το παρόν πάντως, η στάση που αναμένεται να τηρήσει ο Τραμπ στο επίμαχο αυτό ζήτημα παραμένει αδιευκρίνιστη.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου