10.2.17

Δέσμευση Τσίπρα για το πόρισμα Επιτροπής για οικονομικά της Παιδείας...

Αλέξης Τσίπρας
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής για τη Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης και σε διάστημα τριών ετών να «κλείσει την...
ψαλίδα» μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του κοινά αποδεκτού επιπέδου λειτουργίας της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συχνά λεγόμενο πως «η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση που δεν προσφέρεται για μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές» τονίζοντας πως κάθε σημαντικό θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές.

Συμπλήρωσε δε ότι είναι προφανές πως θα υπάρχουν και διαφωνίες και συγκρούσεις, καθώς υπάρχουν διαφορές κοινωνικές -εμείς τις λέμε ταξικές- και ιδεολογικές αναφορές, σημειώνοντας ότι η Παιδεία ουδέποτε ήταν ένα «ουδέτερο» ζήτημα, και τονίζοντας ότι μπορεί να επέλθει, παρά τις διαφορές, μια συμφωνία στα βασικά.

Τόνισε την ανάγκη ενός «μπούσουλα» αναφέροντας στη συνέχεια ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους απαιτούμενους πόρους» και ότι η συζήτηση για τις δαπάνες στην Εκπαίδευση δεν είναι ένα απλώς τεχνικό ζήτημα.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά, ούτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί, χωρίς δάσκαλο και σχολείο. (...) Αυτά περνούν και από την τεχνική μελέτη που θα συγκρίνει τις παροχές με τις αντίστοιχες δαπάνες των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ευρώπης και θα τις αξιοποιήσει ως εργαλείο για να διαχειριστούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους εξής δύο στόχους: «Αφενός θα διαμορφωθεί μια κοινή δεσμευτική βάση των πολιτικών δυνάμεων για ένα επίπεδο εκπαιδευτικών παροχών κάτω από το οποίο κανείς δεν θα δικαιούται να οδηγήσει την χώρα. Αφετέρου, για να έχουμε επιτέλους στα χέρια μας ένα εργαλείο που θα μας βοηθάει να γνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης του συστήματος, αλλά και το αντίστοιχο κόστος αυτών των αναγκών».

Τέλος, είπε ότι το ζητούμενο της Επιτροπής «δεν είναι να συμφωνήσουμε σε όλα» προσθέτοντας ότι «κάνουμε μια καλή αρχή και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις διαφορές, συμφώνησε να προτείνει επιστήμονες για να απαρτίσουν την Επιτροπή».

Γαβρόγλου: Σε βάθος τριετίας η κατάργηση των Πανελλαδικών

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου στην Ολομέλεια, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα και σε τρία χρόνια να κλείσει η ψαλίδα των ανελαστικών δαπανών στην εκπαίδευση, προκειμένου «να σταματήσει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα».

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε αδιάβλητο, αλλά «παιδαγωγικά απαράδεκτο» το σύστημα των πανελλαδικών, για να συμπληρώσει ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν από την κυβέρνηση δεν θα ισχύσουν από φέτος, αλλά θα έχουν «ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας» και αφού εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις: η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και η επιμόρφωση των καθηγητών. 

Μίλησε για ουσιαστική επανίδρυση του Λυκείου, ώστε τα παιδιά να αποκτούν ένα απολυτήριο που να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να επιτρέπει με τον βαθμό του απολυτηρίου τους την αδιάβλητη εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Στην διακομματική επιτροπή για οικονομικά της Παιδείας συμμετείχε επίσης και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: