2.2.17

Αγωνία για τα δικαιώματα, παραινέσεις για τη δημοκρατία...


Το «κοινό συμφέρον» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και την αγωνία της Γερμανίας για την κατάσταση της ελευθερίας του...
Τύπου και των δικαιωμάτων στην Τουρκία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος προέτρεψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγγυηθεί τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, ενώ επισήμανε την ανησυχία της σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανταποκριτές των γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να λάβουν διαπιστεύσεις από τις τουρκικές αρχές.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε η Μέρκελ.

«Υπογράμμισα ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση, είπε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το δημοψήφισμα με το οποίο ενισχύονται οι προεδρικές εξουσίες στην Τουρκία θα πρέπει να γίνει υπό την επιτήρηση αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στη θέση του ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, απαντώντας στις αιτιάσεις τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και της τουρκικής αντιπολίτευσης, απέρριψε τον κίνδυνο με τη συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των εξουσιών, λόγω της ενίσχυσης του ρόλου του προέδρου.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση», είπε. « Υπάρχει νομοθετικό σώμα, υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει η Δικαιοσύνη».

«Δεν τίθεται ζήτημα ότι τερματίζεται ο διαχωρισμός των εξουσιών» επέμεινε και συμπλήρωσε:

«Το εκτελεστικό σώμα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εργαστεί γρηγορότερα. Η δικαστική εξουσία θα διατηρήσει την ισχύ της και θα λειτουργεί όπως συνήθως με το νέο σύστημα».

Ισλάμ και «ισλαμικός τρόμος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του «μάλωσε» την Άνγκελα Μέρκελ γιατί χρησιμοποίησε τις λέξεις «ισλαμιστική τρομοκρατία».

Όπως είπε η φράση αυτή «κάνει τους μουσουλμάνους να λυπόνται» διότι Ισλάμ και τρομοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

«Εγώ προσωπικά, ως μουσουλμάνος», είπε, «ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο».

Και η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι στη Γερμανία υπάρχει νοηματικός διαχωρισμός μεταξύ των εννοιών «Ισλάμ» και «Ισλαμιστικός».

Και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα ο κόσμος στην Τουρκία να γνωρίζει, ούτως ή άλλως, ότι δεν σεβόμαστε και εκτιμούμε απλώς τους μουσουλμάνους, αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί για να καταπολεμήσουμε αυτή την απαίσια τρομοκρατία μαζί».

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Το άλλο θέμα της ατζέντας ήταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ε.Ε. που συνήφθη τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι η τρίτη φορά που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Τουρκία από τότε.

«Το ζήτημα των προσφύγων είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία όπως επίσης για την Ε.Ε. και τη Γερμανία» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και πρόσθεσε με νόημα ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες στηρίζεται σε «κοινό συμφέρον».

Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κυπριακό με τον Γιλντιρίμ

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος της Γερμανίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυσή του.

Και ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: