28.2.17

Έτσι θα εφαρμοστούν τα μέτρα...

Χουλιαράκης: ΄Ετσι θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα από το 2019και τα αντίμετρα από το 2019, τονίζει ο Γιώργος Χουλιαράκης...

Ως μόνη σταθερά εμφανίζεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων 2%plus από το 2019 και μετά σύμφωνα με την περιγραφή του μηχανισμού μέτρων και…
αντιμέτρων που έδωσε ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης στην Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου υποστήριξε ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων ίσου δημοσιονομικού ύψους «και ταυτόχρονη εφαρμογή τους από το 2019 και μετά με την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο κρίσιμος χρόνος είναι το Φθινόπωρο του 2018 όταν και θα υπάρξουν οι επίσημες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τότε το 2019 θα εφαρμοστούν 2% του ΑΕΠ σκληρά μέτρα λιτότητας και 2% του ΑΕΠ διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι το πλεόνασμα είναι μικρότερο τότε τα θετικά μέτρα θα μειωθούν κατ αναλογία (π.χ. αν το πλεόνασμα είναι 3% τότε θα ληφθούν 2% μέτρα λιτότητας και 1,5% αντίμετρα).

«Θα υπάρξει ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων ίσου ύψους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης για να προσθέσει «θα υπάρξει εφαρμογή του συνόλου των 2 κατηγοριών μέτρων ταυτόχρονα και συνολικά από το 2019 υπο την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά είναι σε τροχιά επίτευξης στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σε άλλο σημείο δε υπογράμμισε «Έχει ακουστεί ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων – δηλαδή το 2020 – ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αυτό είναι λαθος. Επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα νομοθετούνται και υλοποιούνται ταυτόχρονα με την προϋπόθεση ότι είμαστε σε τροχιά επίτευξης στόχων» και συμπλήρωσε «Ορισμένοι λένε ότι ότι τα θετικά μέτρα θα υλοποιηθούν μόνο αν επιτευχθεί υπέρβαση του στόχου του 3,5%. Λένε δηλαδή πως ακόμα κι αν το Φθινόπωρο του 2018 προβλεφθεί 3,5% πλεόνασμα δεν θα πάρουμε καλά μέτρα. Αυτό είναι λαθος!

Λένε επίσης πως αν υπάρχει απόκλιση από το στόχο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μόνο τα περιοριστικά και κανένα επεκτατικό. Κι αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι πως αν προβλέπεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% με στόχο 3,5% τότε 1,5% θετικών επεκτατικών μέτρων θα εφαρμοστούν άρα τα θετικά επεκτατικά μέτρα ακόμα και σε αρνητική απόκλιση θα μειωθούν μόνο κατ αναλογία».

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως βρίσκεται υπο διαπραγμάτευση η απαίτηση της Γερμανίας «για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για μια δεκαετία».

Ο κ. Χουλιαράκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2018 στο ΔΝΤ αλλά και στην απαίτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος δε μιλώντας για το «ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας» είπε «Γιατί η συμφωνία Αυγούστου 2015 δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση αξιολόγησης όπως επιδιώκαμε πριν Χριστούγεννα 2016; Αν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με ευρωπαϊκούς Θεσμούς η αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί. Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 υπερβαίνει το στόχο του 3,5%. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Για ποιο λόγο υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσου πλαισίου συμφωνίας; Για 2 λόγους:

Το ΔΝΤ δεν συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Αντίθετα έχει εξωπραγματικές και απαισιόδοξες εκτιμήσεις».

«Το ΔΝΤ το φθινόπωρο του 2015 στην δική του έκθεση προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 2,5% και το 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ

Το Μάιο του 2016 η Βουλή ψηφίζει επιπλέον δέσμη δημοσιονομικών μέτρων. Τον Μάιο 2016 το ΔΝΤ αναθεωρεί προβλέψεις του και για το 2018 προβλέπει λιγότερο πλεόνασμα 1,5% και το 2019 προβλέπει 1,5% παρά την νομοθέτηση επιπλέον δέσμης μέτρων.Τι απαντά το ΔΝΤ; Τίποτα καμία εξήγηση και εμμένει στην θέση του» συνέχισε για να συμπληρώσει «Η 2η παράμετρος είναι η εξής: ορισμένες χώρες Γερμανία Ολλανδία εμμένουν στην παρουσία του ΔΝΤ χωρίς το οποίο λένε δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα» ενώ περιέγραψε το ελληνικό δίλημμα λέγοντας «Αυτά είναι 2 δεδομένα για κάθε ελληνική κυβέρνηση. Καθήκον μας είναι να πάρουμε κάθε μέτρο για να αποφευχθεί μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση που θα οδηγούσε σε επιστροφή αβεβαιότητας και ταυτόχρονα από την άλλη να αποφευχθεί η καταστροφική υιοθέτηση επιπλέον περιοριστικών μέτρων Αυτό ήταν το δίλημμα που αντιμετωπίσαμε. Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτές τις εναλλακτικές πρέπει να αξιολογηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ενδιάμεσο πλαίσιο συμφωνίας. Με αυτό το κριτήριο πρέπει να εκτιμηθεί»...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: