10.2.17

Σύγκρουση Τσίπρα - Θεοδωράκη για τη διαφθορά...

Ο Αλέξης ΤσίπραςΓια την αντιμετώπιση της διαφθοράς απαιτείται και ένα ηθικό ανάστημα που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι...
διαθέτει, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφθορά στο πλαίσιο της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού».

Από το βήμα της Βουλής ο  πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η γιγάντωση του φαινομένου είναι εγγενές χαρακτηριστικό ενός πολιτικού και οικονομικού δικτύου εξουσίας που οικοδομήθηκε στη χώρα, ιδίως στην περίοδο της μεταπολίτευσης, και ότι δεν είναι περιθωριακό φαινόμενο και συνδέεται με τους όρους ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα.

Δήλωσε δε ότι «αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, αφού τα συμφέροντα αντιστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά επίθεση που είναι και ένας δείκτης ότι κάνουμε την δουλειά μας. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

Ο ίδιος σημείωσε έχει σημειωθεί πρόοδος με τις λίστες των φοροφυγάδων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε τις έκρυβαν είτε αρνούνταν να τις παραλάβουν. Θα γίνει ενοποίηση των λιστών των μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα και θα ελεγχθούν πάνω από 1.000.000 ΑΦΜ.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια, δημοσιεύει μια κατάταξη η οποία αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητά της.

«Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις»

Η διαπλοκή ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις, δολοφονήθηκαν πολιτικά χαρακτήρες επειδή δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς. Το 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε με θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, βγήκε μέσα από μια Επιτροπή της Βουλής και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που έγινε με το δημόσιο χρήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Στον χώρο της Υγείας στήθηκε πάρτι διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. «Επί των ημερών μας, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, εκεί όπου αρνήθηκαν να το οδηγήσουν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τη Δημόσια Υγεία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος. Το πάρτι τελείωσε, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είπε.

Για το σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά αδιαφανή τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βασισμένο σε συγκεκριμένη. Πρόσθεσε ότι «παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα», στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων των ετών 2012, 2013, 2014, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

Στη δευτερολογία του ο ίδιος επιτέθηκε στην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», είπε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens έκανε λόγο για «ένα αόρατο χέρι που παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που την περιμένουμε χρόνια όπως και ο ελληνικός λαός».

Χάρη στις προσπάθειές μας η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη, στο εδώλιο θα καθίσουν 67 στελέχη, όχι, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος γιατί κάποιοι φίλοι του είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καραβέλας επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του και ο ίδιος έχει θέσει και το ζήτημα αυτό στην κ. Μέρκελ»

Η ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά, ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πώς εξηγεί την ποσοτική αλλά και ποιοτική αυτή υποχώρηση της χώρας μας στην παγκόσμια λίστα διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, τα αποτελέσματα της έρευνας, παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις «βαριές εξαγγελίες» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι απογοητευτικά. «Ξύνουμε τον πάτο» της Ευρώπης στους δείκτες που καταγράφουν τη διαφθορά στην λειτουργία του κράτους. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 14 και 20 δις ευρώ ετησίως.

Στην ερώτηση με θέμα: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την δημοκρατία και την οικονομία», ο κ. Τσίπρας ερωτάται:

1. Ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγείτε την απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας, επί των ημερών σας, παρά τις 95 δομές;

2. Γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες;

3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να μην γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια;

Εγκαινιάζει επιτροπή για τα οικονομικά της Παιδείας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα ανοίξει σήμερα τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής για τη μελέτη των οικονομικών της Εκπαίδευσης στη Βουλή, που θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ανελαστικών δαπανών στην εκπαίδευση.

Ο κ. Τσίπρας θα χαιρετίσει την πρώτη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, και Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη. 

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου στην Ολομέλεια, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα και σε τρία χρόνια να κλείσει η ψαλίδα των ανελαστικών δαπανών στην εκπαίδευση, προκειμένου «να σταματήσει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα».

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε (CNN) Eποικοδομητικές και παραγωγικές τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ τονίζοντας πως το μήνυμα που εστάλη είναι η κοινή επιθυμία για στενή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: