5.2.17

Έντεκα μήνες στην κόλαση...

Ο τρίτος διαδοχικός θάνατος μετανάστη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έρχεται να επιβεβαιώσει τις...
τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες εξακολουθούν να ζουν περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερους από 11 μήνες.

Ένας νεαρός Πακιστανός βρέθηκε νεκρός μέσα στη σκηνή του το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Δίπλα του σε κωματώδη κατάσταση ένας 30χρονος Αφγανός, ο οποίος όμως, χάρη στη σωτήρια επέμβαση των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον καταυλισμό και την έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, κατάφερε να διαφύγει τον κίνδυνο και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως ανέφεραν στα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργεί το hotspot στη Μόρια, οι δυο μετανάστες είχαν ανάψει ένα μαγκάλι με κάρβουνα για να προστατευτούν από τις παγωμένες νύχτες.
Αν και επισήμως τα αίτια θανάτου τόσο του Πακιστανού όσο και των άλλων δύο, οι οποίοι είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες (ένας 46χρονος Σύρος και ένας 22χρονος Αιγύπτιος) δεν έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται πως και οι τρεις εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα με συνέπεια να δηλητηριαστούν.

Είχαν προειδοποιήσει
Οι εθελοντές και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου είχαν έγκαιρα επισημάνει και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι έπρεπε να επισπευσθεί, πριν φθάσει ο χειμώνας, η αποσυμφόρηση των hotspots, τουλάχιστον όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμών, δηλαδή ηλικιωμένους, οικογένειες με μικρά παιδιά, ασυνόδευτους ανηλίκους, άτομα με ειδικές ανάγκες και πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Ο στόχος ήταν όσοι παραμείνουν στις δομές πρώτης υποδοχής, είτε πρόκειται να πάρουν άσυλο είτε να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, σε περίπτωση απόρριψης των αιτημάτων τους, να φιλοξενηθούν σε κοντέινερ ή κτήρια. Δυστυχώς τίποτε δεν έγινε...

Στην καλύτερη περίπτωση σχεδόν 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα ξεχειμωνιάσουν παραμένοντας εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς των νησιών, με τον χρονικό ορίζοντα της μετεγκατάστασής τους – στην καλύτερη των περιπτώσεων – να μετατοπίζεται για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός όμως δέχεται σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του στην οργάνωση και βελτίωση των δομών τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο – και αυτό είναι το σημαντικότερο – και από τις τοπικές κοινωνίες και τις ΜΚΟ, που στα δύο χρόνια της προσφυγικής κρίσης έχουν αναλάβει και έχουν φέρει εις πέρας το μεγαλύτερο βάρος μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Όσον αφορά τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στη Μόρια, και ο Μουζάλας και συνολικά η κυβέρνηση αρκούνται σε αόριστες υποσχέσεις αποφεύγοντας να πάρουν κάποια δέσμευση σχετικά με τη μεταφορά των υπεράριθμών προσφύγων και μεταναστών από τα hotspots στην ηπειρωτική Ελλάδα – ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με τους δημάρχους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά δεν γίναμε σοφότεροι για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δριμύ «κατηγορώ»
«Ως η οργάνωση που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, έχουμε από πολύ νωρίς δημοσίως επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όσων παραμένουν στο κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Γιατροί του Κόσμου, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να προσφέρουν υγειονομική κάλυψη και ψυχολογική στήριξη σε περισσότερους από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

«Ως Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας».

Ιδιαίτερα αιχμηροί προς όλους των υπεύθυνων κρατικών φορέων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα:
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν εξαιρετικά θορυβημένοι από τους τρεις πρόσφατους θανάτους στον καταυλισμό της Μόριας. Εδώ και μήνες η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου παροτρύνοντας τις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν κατάλληλα τους προσφυγικούς καταυλισμούς εν όψει του χειμώνα και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων, τέθηκαν σε εφαρμογή ανεπαρκή μέτρα έκτακτης ανάγκης στη Μόρια, τα οποία περιλάμβαναν την κάλυψη των νάιλον σκηνών με πλαστικά καλύμματα και τον ψεκασμό στο εσωτερικό των σκηνών με μονωτικό αφρό».

«Είναι εξωφρενικό να μετράμε τρεις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα. Δεν μπορείς να αναγκάζεις χιλιάδες ανθρώπους να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς θέρμανση και κατάλληλη στέγαση και προστασία. Είναι καιρός οι ελληνικές αρχές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν να υπερασπίζονται τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εις βάρος των ανθρώπινων ζωών», δήλωσε η Εμιλί Ρουβρό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: