Η "Εφημερίδα των Συντακτών", αφιερώνει το σημερινό κύριο άρθρο της στους εργαζομένους του ΔΟΛ. Και τους προτρέπει να "τολμήσουν μόνοι τους".
Μπορεί μέχρι χθες να ήμασταν ανταγωνιστές. Μπορεί να έχουμε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση στο καθημερινό ρεπορτάζ ή να έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις για την πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, ακόμα και τη δημοσιογραφία.
Ομως δεν μας αφήνει ασυγκίνητους η αγωνία των εργαζομένων στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία των μέσων ενημέρωσης του Οργανισμού αυτού: «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Βήμα FM», in.gr.
Θεωρούμε απαράδεκτο τον κυνισμό όσων σηκώνουν με αδιαφορία τους ώμους, με το επιχείρημα ότι καθημερινά κλείνουν πολλές επιχειρήσεις και δεν ενδιαφέρεται κανείς. Ισχύει το αντίστροφο: αν αδιαφορήσουμε για την τύχη των εργαζομένων του ΔΟΛ, αλλά και των ίδιων των μέσων ενημέρωσης, τότε πολύ περισσότερο δεν θα ασχοληθούμε με την τύχη επιχειρήσεων που δεν γνωρίζουμε ούτε καν την ύπαρξή τους, ούτε τα ονόματα των εργαζομένων τους.
Ας μη βιαστεί ο αναγνώστης να θεωρήσει τον λόγο υποκριτικό. Ολοι εμείς στην «Εφ.Συν.» έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι όσα περνούν σήμερα οι συνάδελφοί μας της Μιχαλακοπούλου. Οι περισσότεροι προερχόμαστε από την πολύπαθη «Ελευθεροτυπία», που ανέστειλε την έκδοσή της στα τέλη του 2011, κάτω από συνθήκες που μοιάζουν πολύ με τις σημερινές.
Αλλωστε, το οικονομικό αδιέξοδο του ΔΟΛ και της «Ελευθεροτυπίας» (όπως και άλλων μέσων, «Αλτερ», «Μέγκα», «Απογευματινή» κ.λπ.) έχει κοινή προέλευση: οφείλεται στον τρόπο που τα διαχειρίστηκαν οι ιδιοκτήτες τους την περίοδο της μεγάλης φούσκας και του Χρηματιστηρίου.
Γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά το πρόβλημα των εργαζομένων του ΔΟΛ, εφόσον ακόμα και σήμερα στους περισσότερους από μας οφείλονται δεδουλευμένα και αποζημιώσεις από την πτωχευμένη Χ.Κ. Τεγόπουλος, ιδιοκτήτρια της «Ελευθεροτυπίας».
Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε σε θέση να κάνουμε μια πρόταση διεξόδου στους συναδέλφους μας του ΔΟΛ: Μην περιμένετε λύση από τον ιδιοκτήτη σας, τις τράπεζες, κάποιον σωτήρα επενδυτή ή την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τη δική μας μέθοδο.
Πάρτε στα χέρια σας τα μέσα στα οποία εργάζεστε. Δημιουργήστε για παράδειγμα «Τα Νέα των συντακτών» και «Το Βήμα των εργαζομένων».
Το ζήτημα του προσανατολισμού των μέσων που θα δημιουργήσετε θα το αποφασίσετε εσείς και όχι κάποια αφεντικά ή κάποιοι μεγαλόσχημοι. Ασφαλώς προέρχεστε από διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Αλλά ήδη έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Το τελευταίο πρωτοσέλιδο των «Νέων» με τίτλο «Είμαστε εδώ» θύμισε ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι ιδιοκτήτες τους.
Με ακριβώς το ίδιο σύνθημα «Είμαστε εδώ» ξεκινήσαμε κι εμείς πριν από περίπου πέντε χρόνια. Η σύμπτωση δεν είναι, ασφαλώς, τυχαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου