«Δεν έχω κανένα λόγο να ζητήσω 180 ψήφους για να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή» εκμυστηρεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλητές του, αν και...
θεωρείται απολύτως βέβαιον ότι θα επενδύσει στην αντίφαση- όπως αναφέρει- της αντιπολίτευσης αφενός να ζητάει κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα και αφετέρου να αποκλείει εκ των προτέρων υπερψήφιση των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός, όπως δημοσίευσε η «Realnews» το Σάββατο, τονίζει πως «με το κλείδωμα της αξιολόγησης κλειδώνουν και οι εκλογές για το 2019, στο τέλος δηλαδή της τετραετίας» ενώ επισημαίνει ότι «υπογράψαμε ουσιαστικά μία μεταχρονολογημένη επιταγή, κερδίζοντας δυο χρόνια, με αντίκρυσμα να φύγουμε μπροστά και να ξαναβγούμε στις αγορές».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ανησυχούν ιδιαιτέρως και για το επίπεδο συμβιβασμού- αν αυτός ολοκληρωθεί- μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, αλλά και για το τι θα ζητήσουν σήμερα οι θεσμοί. Από το ύψος των απαιτήσεών τους θα διαφανεί, άλλωστε, τόσο το χρονικό όριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αν οι δανειστές επιχειρήσουν αυτό να συμβεί αρχές του καλοκαιριού, αλλά και από τον βαθμό επικινδυνότητας της υπερψήφισής τους ή όχι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αμηχανία και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν παραιτήσεις αν τα μέτρα δεν έχουν ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει αν ένας τουλάχιστον βουλευτής των ΑΝΕΛ, που τελευταία επιτίθεται στην Κουμουνδούρου με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, χρησιμοποιήσει την ευκαιρία διαφοροποίησης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την τελευταία συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων και τις πολύ καλές κουβέντες που ειπώθηκαν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Κυρίως, όμως, από τις τοποθετήσεις κορυφαίων Επιτρόπων που θεώρησαν κλειδί για την πορεία της χώρας την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας.
Ο φόβος, ωστόσο, όλων είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσει να περάσει τα μέτρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ότι και το μομέντουμ θα χαθεί και η χώρα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε μείζονες περιπέτειες.
Η κυβέρνηση, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα ξεκινήσει το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.
«Μέσω αυτών, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξούν να ανοίξουν το δρόμο για την υπέρβαση δυο βασικών εκφάνσεων της συνολικής κρίσης, της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης και εμπιστοσύνης στους θεσμούς και της κρίσης του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, αντίστοιχα», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου