Το χθεσινό δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Guardian για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα ήταν σαν να ανακαλύπτει κάποιος τον...
τροχό την ώρα που δίπλα του τρέχουν σαν αστραπή χιλιάδες αυτοκίνητα.
Δεν κόμιζε τίποτε καινούργιο· αντιθέτως, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν γραμμένο στο πόδι.
Το δημοσίευμα κάνει κάποιες γενικές αναφορές στα οικονομικά της υγείας, καταδεικνύοντας τη μείωση της χρηματοδότησής της τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, εστιάζει στην αναγκαστική φυγή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Μεγάλο βάρος δίνεται στις ελλείψεις της δημόσιας υγείας σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών, ενώ επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, αλλά και δύο γιατρών, ένας εκ των οποίων εργάζεται σε παιδιατρική κλινική.
Δυστυχώς, ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας τέτοιας εμβέλειας, που θα μπορούσε να δείξει τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας υγείας, γίνεται, με την αγαστή συμμετοχή του κ. Γιαννάκου, πεδίο μικροπολιτικής και λαϊκισμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ φέρεται λες και η κατάρρευση του συστήματος υγείας άρχισε πρόσφατα, και σίγουρα δεν είναι η τελευταία που ο κ. Γιαννάκος συνδέει άσχετα πράγματα μεταξύ τους μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις στον βωμό της όποιας συνδικαλιστικής δράσης, όπως την εννοεί βέβαια ο ίδιος.
Για παράδειγμα, στο δημοσίευμα ο κ. Γιαννάκος φαίνεται να συνδέει το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 42χρονης στη Ζάκυνθο πριν από ένα μήνα με το γεγονός ότι για κάθε 40 κρεβάτια υπάρχει μία νοσοκόμα!
Παράλληλα, επανέρχεται στο θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία που δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αλλά προέρχονται από το 2012!
Ωστόσο, ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η κατάσταση λόγω των λοιμώξεων έχει χειροτερέψει.
Θα ήταν ευχής έργον να κατέθετε επίσημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τα στοιχεία αυτά αναλυτικά αλλά και να παραθέσει την πηγή τους, μια και είναι γνωστό τοις πάσι ότι μοναδικός υπεύθυνος φορέας για τη συλλογή, καταγραφή και δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και μόνο, μέσω του προγράμματος «Προκρούστης».
Ο κ. Γιαννάκος μίλησε επίσης για νοσοκομεία που έχουν γίνει «επικίνδυνες ζώνες», προσθέτοντας ότι «οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια».
Τέλος, θίγει το ζήτημα της απολύμανσης των χώρων των νοσοκομείων, όπου, όπως λέει, «συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως».
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου