3.1.17

Αντιμετωπίσιμες προκλήσεις...

στον δρόμο της ανάπτυξης...

Η υποχρέωση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της να εμφανίσει για το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ είναι ο βασικός λόγος για...
τον οποίον η καινούργια χρονιά μπήκε με αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, καφέ και καύσιμα, ενώ θεσπίστηκε και η επιβολή φορολογικού τέλους στη σταθερή τηλεφωνία και φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στόχος του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους που ψηφίστηκε πριν από 24 ημέρες είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα από φόρους στα εισοδήματα και τις συναλλαγές περίπου κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Ο δημοσιονομικός αυτός στόχος, ο οποίος σημαίνει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολουμένοι με μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα καταβάλουν φόρους αυξημένους συνολικά κατά 1,38 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (και ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ φόροι θα εισπραχθούν μέσω αυξήσεων στις επιβαρύνσεις επί των συναλλαγών), αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Ειδικά όταν προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2017. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος για ταχεία ανάπτυξη (με επίσημη πρόβλεψη την εμφάνιση ρυθμού 2,7% φέτος), θα πρέπει να συντρέχει ταυτόχρονα μία σειρά παραγόντων που προβλέπεται να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το πρώτο που πρέπει να συμβεί για να τονωθεί η ψυχολογία σε οικονομία και αγορά, παράγοντας εκ των ων ουκ άνευ για να “πάρει μπροστά η μηχανή” της οικονομίας, είναι να κλείσει όσο νωρίτερα γίνεται η τρέχουσα αξιολόγηση. Πέραν όμως του “ψυχολογικού” παράγοντα, αυτό θα πρέπει να συμβεί και για να προλάβει η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον προσεχή Μάρτιο.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες -ψυχολογία της αγοράς και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης- είναι οι δύο κυριότεροι όροι αφενός για να προσελκυσθούν επενδύσεις (οι οποίες με βάση τον προϋπολογισμό προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,1% και ενώ μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση επενδύσεων στην βιομηχανία κατά 35,5% το 2017) και αφετέρου για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Ένας ακόμη παράγοντας όπου πρέπει να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα είναι να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ προκειμένου να “τρέξει” η αγορά.

Εκτός όμως από τα καινούργια έργα, θα πρέπει να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Σημαντική ενέργεια που θα τις βοηθήσει θα είναι η λύση στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων.

Μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη όσο και ογκώδη πρόκληση η κυβέρνηση καλείται να δείξει ταχύτητα στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει και κυρίως αυτές οι πρωτοβουλίες να αποδειχθούν καίριες και αποτελεσματικές.

Το στοιχείο εκείνο που επιτρέπει την αισιοδοξία ότι εντέλει η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο της είναι οι ενδείξεις ότι στα περισσότερα επιμέρους θέματα της δεύτερης αξιολόγησης κυβέρνηση και δανειστές έχουν συγκλίνει και οι εκτιμήσεις εμπλεκομένων μερών ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μπορούν να κλείσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν αυτό συμβεί, τότε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα θα έχει γίνει για ευόδωση του γενικότερου πλάνου που θα οδηγήσει στην ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη...


Θάνος Παναγόπουλος, Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: