Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στο μικροσκόπιο και των...
ελληνικών εισαγγελικών αρχών, παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ και αφορά καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της για αθέμιτες πρακτικές προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.
Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι στο μπαρ που βρίσκεται στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton είδαν έναν άνδρα να βγαίνει έξω και να απειλεί να πέσει στο κενό.
Ειδοποιήθηκαν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και επί μία ώρα γίνονταν προσπάθειες ώστε να μεταπειστεί ο επίδοξος αυτόχειρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ζητούσε να έρθει στο σημείο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει αναλάβει και τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.
Τελικά, οι αστυνομικοί με τη βοήθεια ειδικού διαπραγματευτή έπεισαν τον άνδρα να μην πέσει και στη συνέχεια τον μετέφεραν στο Α.Τ. Συντάγματος.
Αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για έναν 44χρονο (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας), που είναι σημαντικό στέλεχος της Novartis με έδρα στην Ελβετία και ο οποίος κάνει συχνά το ταξίδι Αθήνα-Βασιλεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η «Εφ.Συν.», ο άνθρωπος αυτός είναι χημικός και εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας από το 2010.
Το πεδίο δράσης του είναι η έρευνα για τον διαβήτη και από το 2012 ζει και εργάζεται στην Ελβετία, κατέχοντας σημαντικό πόστο στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Στο αστυνομικό τμήμα όπου μεταφέρθηκε, οι αστυνομικοί αντίκρισαν έναν άνθρωπο απίστευτα τρομαγμένο και σε κατάσταση σοκ, ο οποίος φοβόταν για τη ζωή του και μονολογούσε ότι κάποιοι άλλαξαν εν αγνοία του τα αεροπορικά του εισιτήρια, πως του την έχουν στημένη και πως πάνε να του στήσουν πλεκτάνη και ότι δεν θα πληρώσει αυτός τα όσα έχει κάνει η εταιρεία.
Στη συνέχεια, στο τμήμα βρέθηκαν τόσο η μητέρα του όσο και η σύζυγός του και μετά τις αναγκαίες διατυπώσεις ο 44χρονος έφυγε μαζί τους.
Το ιστορικό
Το περίεργο είναι πως όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί το εν λόγω στέλεχος σε μέσα κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης είναι ανενεργοί ή απενεργοποιημένοι εδώ και αρκετό καιρό.
Το τελευταίο του tweet στο twitter χρονολογείται από το 2014, όπου δήλωνε ενθουσιασμένος για τη δουλειά που γίνεται στη Novartis. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποτυχημένη απόπειρά του δίνει νέα διάσταση στην έρευνα που διεξάγεται από τις Αρχές.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον προηγούμενο Αύγουστο και την έφερε στο φως δημοσίευμα του ιστότοπου iefimerida.gr.
Τότε, κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -η Novartis είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο- μια αναφορά από δικηγορικό γραφείο που περιλάμβανε τις καταγγελίες δύο πρώην στελεχών της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για χρόνια, προκειμένου να εδραιώσει και να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.
Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακά της.
Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο Δημόσιο ή στο ασφαλιστικό σύστημα υγείας.
Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία ελέγχεται για τέτοιες πρακτικές, μια και κατηγορήθηκε για αντίστοιχες περιπτώσεις στη Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος τα διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που με τη σειρά της τα ανέθεσε στην Ελένη Ράικου, προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου