5.1.17

Διπλωματικό παρασκήνιο πριν την Γενεύη...

Στην προετοιμασία της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, στις 12 Ιανουαρίου, επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση, με τις διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο να πυκνώνουν.

 Tο...
επίπεδο «προόδου» που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις σε παρασκηνιακό - δι­πλωματικό επίπεδο θα κρίνει το αν θα πραγματοποιηθεί η διμερής και τι χα­ρακτήρα θα έχει (αν θα είναι τυπική ή ουσιαστική) και ποιο θα είναι το επίπεδο της εκπροσώπησης. Πολλοί ε­κτιμούν ότι δεν είναι ώριμες ακόμη οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει εκπρο­σώπηση σε επίπεδο ηγετών ενώ το πι­θανότερο είναι η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου να έχει και συνέχεια, ν’ α­κολουθήσουν δηλαδή περισσότερες συναντήσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αθήνα έχει ζητήσει να μην είναι καταληκτική η επικείμενη συνάντηση στη Γενεύη.

Ενδεικτικά ως προς αυτό και τα όσα ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Αθη­ναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο τις προηγούμενες μέρες: «Θα παραμεί­νουμε σταθερά στο τραπέζι των δι­απραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλ­νει η Αθήνα. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντι­κή κρίνεται από την ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα δια­κοπής και επανέναρξης της πολυ­μερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγ­ματεύσεις.

Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι η Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου θα είναι η έναρξη μιας διαδικασίας η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια, και είτε οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε αδιέξο­δο (οπότε εκεί αναμένεται ένα παιχνίδι διαχείρισης εντυπώσεων για το ποιες πλευρές θα χρεωθούν το ναυάγιο) είτε θα ωριμάσει μια συμφωνία η οποία θα επικυρωθεί σε επίπεδο ηγετών.

Πολιτικές και διπλωματικές επαφές

Στο μεταξύ, η Αθήνα στο κομμάτι που της αναλογεί έχει ξεκινήσει εκ­στρατεία ενημέρωσης γύρω από τις ελληνικές θέσεις. Την Τρίτη ο πρωθυ­πουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρω­σε τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι σχετικά με τις θέσεις της Αθήνας υπέρ της κατάργησης των εγγυήσε­ων και της αποχώρησης των τουρκι­κών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, η Τερέζα Μέι επισήμανε την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ των δύο η­γετών στην Κύπρο και την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στη Γε­νεύη, καθώς και το ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να συμβάλει στην πρόοδο όπως μπορεί.

Πέραν των επαφών μεταξύ των τρι­ών εγγυητριών δυνάμεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει ενημερωτικές επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ήδη συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν) όπως και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επαφές υπάρχουν επίσης και με τον πρόεδρο της Ευρω­παϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούν-κερ, καθώς η Αθήνα έχει εκφράσει τη θέση ότι στις διαπραγματεύσεις πρέ­πει να μετέχει και η Ε.Ε., δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος-μέλος της και το Κυπριακό εί­ναι κρίσιμο ζήτημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κρίσιμες επαφές πραγματοποι­εί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χθες (παράλληλα με τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Κύπρο) είχε συνάντη­ση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενώ σήμερα συναντά τον Βρετανό υπουργό Άλαν Ντάνκαν, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέ­σεις. Αύριο ο ΥΠΕΞ Νί­κος Κοτζιάς θα συ­ναντηθεί με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υ­όρκη. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν τόσο ζητήματα ουσίας όσο και διαδικασίας.

Οι συναντήσεις με αρχηγούς - ΠτΔ

Ύστερα από τον παραπάνω κύκλο επαφών εν όψει της Διάσκεψης, στο εσωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας θα ενη­μερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυ­γής) την ερχόμενη Δευτέρα, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννη­ματά (12 μ.) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (2 μ.μ), ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (5 μ.μ), ο πρόεδρος της Έ­νωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (7.30 μ.μ.) και ο πρόεδρος των ανε­ξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (8.30 μ.μ.). Μια μέρα μετά, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενη­μερώσει για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς και την πρόοδο των πολιτικοδιπλωματικών συζητήσεων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει μέ­σα από τις συναντήσεις με τους αρχη­γούς τη διαμόρφωση εθνικής γραμ­μής για το Κυπριακό, έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει την καχυποψία περί ε­πιμερισμού της ευθύνης στην αντιπο­λίτευση. Κυβερνητικές πηγές πάντως σημειώνουν ότι εξ αρχής η πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να καλέσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και όχι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα έδινε μεγαλύτερη διάσταση στο ζήτημα από αυτήν που επιτρέπει η συ­γκυρία (υπάρχει εντατικοποίηση των συζητήσεων, όμως φαίνεται ότι αυτές έχουν μέλλον). Από την άλλη το Μαξί­μου θέλει με αυτόν τον τρόπο να απο­κρούσει τυχόν παιχνίδια εντυπώσεων των άλλων αρχηγών διατηρώντας τον πολιτικό και επικοινωνιακό έλεγχο.

Δεδομένης της κόντρας με τη Ν.Δ., που βρίσκεται στο κόκκινο το τελευ­ταίο διάστημα, δεν αποκλείεται να ε­πιχειρηθεί πάντως κι ένα παιχνίδι πι­έσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ανοιχτά θέση για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά, μολονότι και η άλ­λη πλευρά (η Ν.Δ.) φαίνεται να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεδιπλώ­σει πλήρως τις απόψεις της, αλλά ζητάει από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πρώτη. Σύμφω­να με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να επιμέ­νει στη θέση που ο Αλ. Τσίπρας εί­χε χαρακτηρίσει κλισέ «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπα­ρίσταται»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: