Μια πολύκροτη δίκη -εξαιρετικά σπάνια στα ισραηλινά χρονικά- και η σχεδόν ανήκουστη κατάληξή της έρχεται να διχάσει ακόμα περισσότερο το Ισραήλ.
Υστερα από...
ακροαματική διαδικασία εννιά μηνών, τριμελές στρατοδικείο στο Τελ Αβίβ έκρινε χθες τον Ισραηλινό λοχία Ερόλ Αζάρια ένοχο για την ανθρωποκτονία νεαρού Παλαιστίνιου τον Μάρτιο του 2016 στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, κάνοντας όχι μόνο την οικογένεια και εξτρεμιστές οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας του κατηγορουμένου, αλλά και σκληροπυρηνικούς υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, να φρυάξουν.
Ο 20χρονος Αζάρια -νοσοκόμος μάλιστα- είχε πυροβολήσει στο κεφάλι εκτελώντας εν ψυχρώ τον -βαριά πληγωμένο από πυρά άλλων στρατιωτών- 21χρονο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σαρίφ, που κειτόταν στο έδαφος αφού είχε μόλις τραυματίσει με μαχαίρι έναν Ισραηλινό φαντάρο.
Το μοιραίο λάθος, που οδήγησε στην άκρως ασυνήθιστη παραπομπή σε δίκη του λοχία, ήταν πως το ειδεχθές έγκλημα βιντεοσκοπήθηκε από Παλαιστίνιο ακτιβιστή της B'Tselem, της ισραηλινής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σε αντίθεση με αρκετά μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στο Ισραήλ που θεωρεί τον Αζάρια «παιδί όλων μας» και υποστηρίζει πως «οι τρομοκράτες δεν είναι θύματα», το αδιάψευστο ντοκουμέντο της εκτέλεσης, που έκανε τον γύρο του κόσμου, ανάγκασε τους ανωτέρους του και την ηγεσία του ισραηλινού στρατού να ταχθούν υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας του, επειδή παραβίασε τον στρατιωτικό κώδικα... ηθικής με το ευφάνταστο όνομα «Καθαρότητα των Οπλων».
Αρχικά ο στρατιωτικός εισαγγελέας είχε ζητήσει να δικαστεί για δολοφονία, υπαναχώρησε όμως στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια.
Διαβάζοντας χθες για περίπου τρεις ώρες το σκεπτικό της ετυμηγορίας, η δικαστίνα και συνταγματάρχης Μάγια Χέλερ υπήρξε καταπέλτης.
Συνέτριψε ένα ένα τα «έωλα και προβληματικά» επιχειρήματα της υπεράσπισης, που προσπάθησε με κραυγαλέες αντιφάσεις να πείσει αφενός πως ο Σαρίφ ήταν ήδη νεκρός και αφετέρου πως ο Αζάρια έδρασε σε αυτοάμυνα απέναντι σε πιθανή απειλή, καθώς ενδεχομένως ο Παλαιστίνιος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά κι ετοιμαζόταν να ανατιναχτεί...
Ηταν πράξη εκδίκησης, αποφάνθηκε ομόφωνα το στρατοδικείο, επικαλούμενο και καταθέσεις μαρτύρων πως ο λοχίας είχε πει τότε πως στο θύμα τού «άξιζε να πεθάνει».
Αιφνιδιασμένο από την καταδικαστική απόφαση, το ακροατήριο και η οικογένεια του Αζάρια ξέσπασαν σε βρισιές και κατάρες εναντίον των δικαστών και της οργάνωσης B'Tselem, κραυγάζοντας «Αηδιαστικοί αριστεριστές!» και «Ντροπή σας!», με τους πιο θερμόαιμους να επιτίθενται και κατά δημοσιογράφων.
«Το δικαστήριο σήκωσε το μαχαίρι [του Παλαιστίνιου] από το έδαφος και το έμπηξε πισώπλατα σε όλους τους στρατιώτες», δήλωσε εξοργισμένος ένας από τους δικηγόρους του λοχία, προαναγγέλλοντας την άσκηση έφεσης.
Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 15 Ιανουαρίου. Τα χειρότερα όμως εκτυλίχθηκαν έξω από το στρατοδικείο, όπου υποστηρικτές του Αζάρια μαζί με χούλιγκαν από το -διαβόητο για το ρατσιστικό μένος του κατά των Αράβων- κλαμπ οπαδών «Λα Φαμίλια» της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, στρατηγό Γκάντι Αϊζενκοτ, πως θα έχει την ίδια μοίρα με τον πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε το 1995 από Ισραηλινό υπερεθνικιστή...
«Το γεγονός πως ένας στρατιώτης καταδικάστηκε δεν αθωώνει το ισραηλινό στρατιωτικό οικοδόμημα για τη συνήθη πρακτική του να ξεπλένει υποθέσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν ή τραυματίζουν Παλαιστίνιους χωρίς τιμωρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η B'Tselem.
Θυμίζουμε πως από τον Οκτώβριο του 2015 το κύμα επιθέσεων Παλαιστινίων, οπλισμένων κυρίως με μαχαίρια, εναντίον πάνοπλων Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 37 ένστολους και σε τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιους δράστες, που «εξουδετερώνονται» με θανατηφόρα πυρά επιτόπου, χωρίς την παραμικρή απόδοση ευθύνης.
Γι' αυτό η δίκη και καταδίκη του Αζάρια πυροδότησε εγχώρια κατακραυγή. Στις φωνές ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης, που ζήτησαν επιτακτικά από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβιν Ρίβλιν να απονείμει χάρη στον λοχία, προστέθηκε τελικά κι αυτή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρνοντάς τον σε τροχιά σύγκρουσης με τον πανίσχυρο στρατό, όπως σχολίαζε το Associated Press. Το γραφείο του προέδρου είχε ήδη απαντήσει πως θα εξετάσει το αίτημα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εφέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου