29.1.17

Με βάρκα την ελπίδα...

Τον εκλεκτό τους για την κούρσα της γαλλικής προεδρίας αποφασίσουν οι Σοσιαλιστές σε μια περίοδο, η οποία μπορεί να...
χαρακτηριστεί ως μια από τις χειρότερες για το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Αποδυναμωμένη από την αποτυχημένη παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική προεδρία, αλλά και κατακερματισμένοι οι Σοσιαλιστές ψάχνουν τον τρόπο να επανακάμψουν στα εκλογικά ποσοστά τους.

Φαβορί εμφανίζεται ο Μπενουά Αμόν, η έκπληξη του πρώτου γύρου, ο οποίος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο 36% έναντι 31,5% που έλαβε ο Μανουέλ Βαλς. Στον πρώτο γύρο μετείχε και ο Αρνό Μοντεμπούρ, πρώην υπουργός και υποστηρικτής του «Made in France» που έλαβε 17,5%.

Τη στιγμή που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο υποψήφιος των σοσιαλιστών δεν θα καταφέρει καν να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η οσμή σκανδάλου που πλανάται πάνω από τον υποψήφιο των Συντηρητικών, Φρανσουά Φιγιόν, αφήνει ανοιχτό το μέτωπο, ωστόσο, η παράταξη του Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να κερδίζει έδαφος. Δεν είναι, άλλωστε,λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών ενδέχεται να πάρει ποσοστά χαμηλότερα ακόμη και από τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της Αριστεράς, ο οποίος συσπειρώνει ως ανεξάρτητος δυνάμεις, και έχει και την υποστήριξη του ρήτορα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.


Οι ψηφοφόροι προσέρχονται σε περισσότερα από 7.000 εκλογικά τμήματα στη μητροπολιτική Γαλλία τα οποία κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Ο 54χρονος Βαλς, που προτάσσει την εμπειρία του στη διακυβέρνηση της χώρας πάνω από την οποία πλανάται η τζιχαντιστική απειλή, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καλύψει τη διαφορά προβάλλοντας ως υποψήφιος της "αξιοπιστίας" έναντι του «ουτοπικού» αντιπάλου του, όπως τον χαρακτηρίζει, του 49χρονου Μπενουά Αμόν, το πρόγραμμα του οποίου επικεντρώνεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με σχολιαστές, οι επιθέσεις αυτές που βαθαίνουν το ρήγμα των «δύο αριστερών» μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτακτική ανάγκη για συσπείρωση μετά τις προκριματικές εκλογές, σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που κατακερματίστηκε έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία.


Ωστόσο, τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, υποψίες για πλασματική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, Πενέλοπε, έρχονται να αναταράξουν τον υποψήφιο της δεξιάς, που μάχεται για να διατηρήσει τις πιθανότητες εκλογής του.

Σε αυτό το προεκλογικό πλαίσιο που είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, οι δύο σοσιαλιστές υποψήφιοι θέλουν οπωσδήποτε να διαψεύσουν το σενάριο για την ήττα τους.

«Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εδώ, εφικτή, αρκεί να προωθήσουμε (...) ένα επιθυμητό μέλλον», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Ο αντίπαλός του, ο Μανουέλ Βαλς, επικαλείται την υπόθεση Πενέλοπε Φιγιόν ως «απόδειξη ότι οι προεδρικές εκλογές είναι ανοιχτές». Και για τις προκριματικές εκλογές, θέλει επίσης να πιστεύει ότι "τίποτα δεν είναι δεδομένο, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι παραπάνω --και ελπίζω πολύ παραπάνω-- και όλα αλλάζουν!" τόνισε.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών παραμένει ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας μετά τη μικρή προσέλευση στον πρώτο γύρο, μια ένδειξη της απόρριψης των ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ: 1,65 εκατομμύριο ψηφοφόροι, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, όταν στις προκριματικές της δεξιάς τον Νοέμβριο είχαν προσέλθει περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς...


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: