Mε έντονη κινητικότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και με το «κλειδί» να βρίσκεται πάντοτε στις προθέσεις του...
Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην οποία, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών στην διζωνικής, δικοινοτικής και ομόσπονδης λύσης.
Παρούσα στη Γενεύη η Κυπριακή Δημοκρατία
Την ίδια ώρα, στη νέα συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κλείδωσε, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κύπροιυ, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης - μια συμμετοχή, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της Λευκωσίας.
Ως εκ τούτου, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει διπλό ρόλο στη διάσκεψη, εκείνον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη των ελληνοκυπρίων.
Οπως δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος η διάσκεψη θα είναι τουλάχιστον πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τι συμφώνησαν Αναστασιάδης - Ακιντζί
Αβέβαιη η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
Παρά, πάντως, τις εντατικές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, παραμένει αβέβαιο εάν θα γίνει τελικά συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν τις επόμενες ημέρες και πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης.
Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής πλευράς, κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά δεν θα ακολουθήσουμε και την τουρκική πρακτική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση».
Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία - είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» τόνισε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ.
πηγη tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου