12.12.16

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για το κλείσιμο της αξιολόγησης...

Αποτέλεσμα εικόνας για αξιολογηση βρυξελλεςΜε τη δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει ακόμα «ανοικτή», οι επαφές τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού όσο και του...
υπουργού Οικονομικών θα κορυφωθούν της επόμενες μέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την Τετάρτη θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη, ημέρα διεξαγωγής της συνόδου κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στο περιθώριο των εργασιών τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ημέρα θα μετάσχει ως προσκεκλημένος και στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ενεργό στήριξη όλων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, που περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κρισιμότερη θεωρείται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ στο φόντο βρίσκεται η σύμπτωση απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ για τους μετά το 2018 στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι επαφές του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθούν με συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων. Την επομένη, το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται από την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς την Πέμπτη το απόγευμα.

Δύσκολες συζητήσεις στην Αθήνα

Όσο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί διεθνείς επαφές στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-δανειστών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φθάνουν στην πρωτεύουσα κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη (13/12) και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια -εκτός από το 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. 

Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Παρόλα που αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2016 θα συνεχιστεί, συζητούν την επέκταση και μετά το 2018 του δημοσιονομικού «κόφτη» που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κρίσιμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θεωρούνται το θέμα του κόφτη και η χρονική περίοδος μετά το 2018 κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ...

εφ.συν

Δεν υπάρχουν σχόλια: