Ο Ιανουάριος καθίσταται πλέον για την κυβέρνηση κομβικός μήνας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και την...
ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι στόχος του Μαξίμου είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου, οπότε υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, προοπτική που πιστεύουν ότι είναι εφικτή εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σ’ έναν πολιτικό συμβιβασμό.
Όμως ο δρόμος προς τη συμφωνία και το συμβιβασμό φαίνεται πως έχει αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς. Η κυβέρνηση περιμένει πρώτα απ’ όλα την επιστροφή των τροϊκανών στα καθήκοντά τους καθώς αυτό το διάστημα απολαμβάνουν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ως εκ τούτου τις πρώτες ημέρες του χρόνου αναμένεται να κλειστούν νέα ραντεβού κυβέρνησης και τρόικας για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης που έχει κολλήσει στα εργασιακά και στα νέα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί δε, εάν οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα ή εάν η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα γίνει μέσω των τεχνικών κλιμακίων και ανταλλαγής emails. H επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης λογικά θα πρέπει να γίνει τις πρώτες ημέρες του 2017 εφόσον οι δύο πλευρές θελήσουν να καταγραφεί πρόοδος στο euroworking group που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι το Eurogroup κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που υψώνονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη ο πολιτικός συμβιβασμός του Μαξίμου είναι η αποδοχή της επέκτασης του «κόφτη» δημοσιονομικής διόρθωσης για δύο χρόνια πέραν της λήξης του προγράμματος. Ο συμβιβασμός των θεσμών συνίσταται στην αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης από την ελληνική πλευρά αντί της λήψης νέων μέτρων κι ενδεχομένως η απόφαση για προσωρινή διατήρηση του ΔΝΤ σε ρόλου τεχνικού συμβούλου έως ότου εκείνο αποφασίσει οριστικά για τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν όλα πάνε καλά τότε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και η χώρα θα ακολουθήσει τον οδικό χάρτη που θέλει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. Ακολούθως εάν όλα κυλήσουν ομαλά η κυβέρνηση θα προετοιμαστεί για την ανάκτηση της οικονομικής της κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Οδικός χάρτης για την περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση δεν έχει βγει από το Μέγαρο Μαξίμου...
enimerosi24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου