12.12.16

Πόσο νερό στο κρασί θα... ρίξει η κυβέρνηση...


για τον «έντιμο συμβιβασμό»;...

Στον απόηχο της απόφασης του πρόσφατου Εurogroup αλλά και της απόφασης της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο...
πρόγραμμα, οι θεσμοί καταφτάνουν στην Αθήνα προκειμένου να διαπραγματευτούν από αύριο εκ νέου με την ελληνική κυβέρνηση τα σημεία - αγκάθια όπως τα εργασιακά και τα κενά στους δημοσιονομικούς στόχους, με τον ''έντιμο συμβιβασμό'' να αποτελεί τη φράση - κλειδί για την εξέλιξη της συζήτησης.

«Κερασάκι» στην τούρτα είναι, βέβαια, και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το εφάπαξ επίδομα την προηγούμενη εβδομάδα, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ να τονίζει ότι η ''επιτροπή θα εξετάσει διεξοδικά τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων και θα συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς πώς θα προχωρήσουν από δω και πέρα''.

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ''εντιμο συμβιβασμό'' όπως υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θέλει να βάλει όντως, τέλος στις διαπραγματεύσεις, προχωρώντας πλέον στην επόμενη φάση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό, εξάλλου, είναι ο επόμενος στόχος στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, που φαίνεται πως θέλει να ξεπεράσει τους όποιους ''σκοπέλους'' έχουν παρουσιαστεί και να πάει παρακάτω.

Τσακαλώτος: Θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ''η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει ‘να βάλουμε νερό στο κρασί μας’'. Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό''. 

Η Αθήνα επιθυμεί να βάλει τέλος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις και στη διαμάχη με τους θεσμούς, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδηλώνοντας προθυμία να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έλλειψη ευελιξίας από τους θεσμούς θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, όμως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επίσης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ομως, αυτό, όπως γνωρίζουν πολύ καλά και στην κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αναίμακτα, αν λάβουμε υπόψη την απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ότι η τεχνική συμφωνία «θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως επίσης μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, περιλαμβανομένων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση εμποδίων για τις επενδύσεις''.

''Πολιτική λύση'' για την διαπραγμάτευση

Σε αυτό το πλαίσιο της ανάγκης για επιτυχημένο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εντάσσονται προφανώς και οι προσπάθειες του πρωθυπουργού για ''πολιτική λύση'' του ζητήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για αυτόν τον σκοπό, με την εκπρόσωπό της να δηλώνει σήμερα «στο περιθώριο της συζήτησης» θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, η Γερμανία κλείνει το μάτι στον Τσίπρα επαναλαμβάνοντας ότι η συνάντηση θα γίνει με ''σφραγίδα'' την πάγια θέση της ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ μέτρων σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, με προϋπόθεση να έχουν προηγηθεί, βέβαια, σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ και η Καγκελαρία εμφανίζεται διστακτική στο να προσφέρει οτιδήποτε ουσιώδες μέχρι η χώρα μας προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της.

Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που το ''χαρτί'' των εκλογών αποσύρθηκε - προς το παρόν τουλάχιστον από το τραπέζι- από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά από το Βήμα της Βουλής ότι οι Έλληνες θα προσφύγουν στις κάλπες το φθινόπωρο του 2019, αφήνοντας, ωστόσο, για όσους, ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις και το παραθυράκι ανοιχτό... δια παν ενδεχόμενο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: