Διαβάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της ΝΔ αξίζει να θυμηθούμε το δικό του έργο στο δημόσιο τομέα.
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ (2016):
«Ερχόμαστε και...
λέμε ξεκάθαρα: Ναι, αυτό το Κράτος, το οποίο παραμένει μεγάλο και σπάταλο, μπορούμε να το περιορίσουμε, μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες του, χωρίς να απολύσουμε δημόσιους υπαλλήλους, αλλά κάνοντάς το να δουλεύει πιο καλά, πιο αποτελεσματικά, πιο παραγωγικά, προς όφελος τελικά των Ελλήνων φορολογουμένων».
Κυριάκος Μητσοτάκης, π. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2013-2015)
- Το 2013 περνάει κατά πλειοψηφία η τροπολογία Μητσοτάκη που προέβλεπε την κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών με απλά Προεδρικά Διατάγματα.
- Είχε διορίσει στο γραφείο του 25 συμβούλους των οποίων η θητεία έληξε μετά τις εκλογές του 2015.
- Οι απολύσεις ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής του, «ώστε να μην εγείρουν οι δανειστές νέες ποσοτικές αξιώσεις», όπως έλεγε. Κατάφερε να εντάξει στο απαράδεκτο καθεστώς της διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλους τη διετία 2013-14.
Απομακρύνθηκαν εν τέλει από τις θέσεις τους περίπου 1.000, ενώ ο ίδιος μιλούσε για 9.000-10.000 απολύσεις. Ηταν προφανές εξαρχής ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που απολύονταν θα δικαιώνονταν στα δικαστήρια. Τελικά, στον Γ. Κατρούγκαλο, κατά την παράδοση-παραλαβή, παρέδωσε και μια λίστα 400 ανεκτέλεστων αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.
- Ο υπουργός έφερε στη Βουλή τον Φεβρουάριο 2014 ένα ν/σ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο καθιέρωνε το αναχρονιστικό και αποτυχημένο σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης στη βάση υποχρεωτικών ποσοστώσεων (25% άριστα, 60% μέτρια, 15% αρνητικά).
Παρότι το σύστημα επικρίθηκε από το σύνολο των επιστημονικών φορέων του χώρου, από το εποπτευόμενο από τον ίδιο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, αλλά και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός, προβάλλοντας γνωστά στερεότυπα χωρίς επιχειρήματα και με το σύνολο των ΜΜΕ να τον στηρίζει, πέτυχε την ψήφισή του ως νόμου (4250/2014). Ο νόμος φυσικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η αξιολόγηση που επιχειρούσε να περάσει υπάκουε στην προκρούστεια λογική των απολύσεων. Επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια ότι «προβάδισμα» στην αξιολόγηση είχαν οι εγγύτεροι στην πολιτική ηγεσία υπάλληλοι...
Αντα Ψαρρά - efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου