17.12.16

Η σχολή του φαύλου κύκλου...

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι...
αναμένει οριακή ανάπτυξη για φέτος και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Για το 2017 η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 2,5%, ενώ για το 2018- 2019 στο 3%.

Οι εκτιμήσεις αυτές συνιστούν μια πολύ θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι θα σταματήσει ο κατήφορος. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ακριβείς οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η ευημερία οφείλεται στη δυστυχία των ανθρώπων.

Με αυτή την έννοια προκαλεί, μάλλον, δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής, επισήμανε δύο πράγματα: πρώτον, ότι «η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ανακοπεί» και, δεύτερον, ότι το έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους «μειώνει σημαντικά το εκτιμώμενο περιθώριο ασφαλείας στην επίτευξη του στόχου του 2016».

Είναι συνεπώς απολύτως σαφές ότι ο κ. Διοικητής μεταξύ της ευημερίας των αριθμών και της πρόσκαιρης ανακούφισης των ανθρώπων, προτιμάει την ευημερία των αριθμών. Αλήθεια, η κοινωνική αναλγησία πώς αλλιώς λέγεται;

Είναι γνωστό και από τη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ότι ο κ. Στουρνάρας εκφράζει μια συγκεκριμένη πολιτική σχολή, στις προτεραιότητες της οποίας ο ανθρώπινος παράγοντας έχει υποδεέστερη θέση από τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου και του τραπεζικού συστήματος. Της ίδιας σχολής είναι και οι δανειστές, προεξαρχόντων του ΔΝΤ, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και των τεχνοκρατών των Βρυξελλών.

Αυτή η σχολή βύθισε την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο στην κρίση με το μοντέλο της ανάπτυξης-φούσκα, μέσω του υπερδανεισμού και του πλασματικού κεφαλαίου, που κυριάρχησε στα χρόνια πριν από το 2009.

Η ίδια σχολή, μέσω της εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ως μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση προτείνει την επάνοδο της χώρας μας στον ομαλό δανεισμό από τις αγορές χρήματος.

Πρόκειται για τη σχολή του φαύλου κύκλου. Αλλά αυτός ο κύκλος δεν μπορεί να είναι το μέλλον του ελληνικού και των άλλων λαών. Η έξοδος από την κρίση πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, αν κάτι τέτοιο είναι σαφές για τον κ. Διοικητή...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: