19.12.16

Κυριάκος Μητσοτάκης: ένας όμηρος...

Κυριάκος Μητσοτάκης  Αφορμή για ποικίλα σχόλια έδωσε η μεταστροφή της στάσης της Ν.Δ. στο...
ζήτημα της παροχής του επιδόματος στους συνταξιούχους. Από την αρχική -και απολύτως εύλογη- θετική τοποθέτηση, η οποία μάλιστα εκφράστηκε και με δημόσια δήλωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε λίγη ώρα πριν από την ονομαστική ψηφοφορία να αλλάζει άρδην τοποθέτηση και τελικά να συνοδεύει το «παρών» με βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η αλλαγή αυτή δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτεί, αν δεν ληφθεί υπόψη η λυσσαλέα εκστρατεία ορισμένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία εγκαλούσαν επί μέρες τη Ν.Δ. για την εφεκτική στάση της και προεξοφλούσαν την τελική υπαναχώρησή της.

Αυτά τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επί μήνες πρωτοστατούν στην αντικυβερνητική προπαγάνδα, από τη στιγμή που επιχειρήθηκε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς φαίνεται, υπαγορεύουν πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη στάση που πρέπει να κρατήσει, αν επιθυμεί να του σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση προκαλώντας πρόωρες εκλογές.

Το ρεσιτάλ του ΔΟΛ

Αρκούμαι σε ένα μόνο παράδειγμα: τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΔΟΛ.

■ Ολες οι πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές του σταθμού επικεντρώθηκαν από την περασμένη Δευτέρα στο ζήτημα αυτό. Προηγήθηκαν στην αρχή πολιτικές αναλύσεις καφενειακού τύπου:

«Τα 600 εκατ., αντί να τα δώσει και να δημιουργήσει νέες δουλειές, τα έδωσε στους συνταξιούχους, από ένα ευρώ την ημέρα. Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας. Να πει ότι 100.000 νέους θα τους επιδοτήσω εγώ με 500 ευρώ για ένα χρόνο και θα πιάσουν δουλειά. Με τα 600 εκατ. θα μπορούσε σε 3.000 χωριά να φτιάξει φάρμες με 300 μοσχάρια το καθένα. Πήρα ένα φίλο μου που είναι μεγάλος έμπορος μοσχαριών και μου το είπε.

»Θα μπορούσε να φτιάξει 2.000 θερμοκήπια για να φτιάχνουν τομάτες. Θα μπορούσε να φτιάξει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσε να πάρει 20.000 μηχανικούς με ετήσιο κόστος 30.000 ευρώ για να φτιάξουν 2.000 προϊόντα. Αυτά θα φέρνανε με εξαγωγές πολλά δισεκατομμύρια σε συνάλλαγμα. Αλλά δεν έχει το μυαλό του σ’ αυτά ο Τσίπρας».

Το συμπέρασμα των «αναλυτών» δεν ήταν άλλο παρά ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα, με δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»! Αυτή η σκέψη δεν στηριζόταν φυσικά σε κανένα πραγματικό δεδομένο, αλλά αυτό ήταν το ελάχιστο που ενδιέφερε τους «αναλυτές».

■ Την Τρίτη επαναλήφθηκε η επιμονή ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να έχουν «επενδυθεί» και αφήνονταν υπονοούμενα για όσα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούσαν στην καταβολή του επιδόματος. Η Ν.Δ. είχε αρχίσει να ξανασκέφτεται την αρχική της τοποθέτηση να το υπερψηφίσει.

■ Την Τετάρτη ενισχύθηκε η κινδυνολογία για τα επιδόματα, στηριγμένη αυτή τη φορά σε δημοσίευμα της γερμανικής «Μπιλντ». Μάταια ο ανταποκριτής του σταθμού θύμιζε ότι πρόκειται για μια ακραία λαϊκιστική εφημερίδα που φτιάχνει προεκλογικό κλίμα για το εσωτερικό μέτωπο στη Γερμανία. Οι «αναλυτές» επέμεναν ότι πρέπει «να πάμε σε προτεσταντικούς τρόπους σκέψης» για να σωθούμε.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Δημήτρη Ψαρρά, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: