...στην διάσωση της Monte dei Paschi...
«Η συμμετοχή και του κράτους παράλληλα με τους επενδυτές δεν μπορεί ποτέ να αποκλεισθεί απολύτως», είπε αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena ο Γιενς Βάιντμαν, ο...
πρόεδρος της Mπούντεσμπανκ (Bundesbank), σε συνέντευξή τoυ στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung.
Η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο χρειάζεται επειγόντως νέα κεφάλαια. Η μετοχή της Monte dei Paschi κατρακύλησε την Παρασκευή το απόγευμα όταν διαδόθηκε ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές δεν προτίθενται να παρατείνουν την προθεσμία για αύξηση κεφαλαίου πέραν του τρέχοντος έτους, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Βάιντμαν αιτιολόγησε την απροσδόκητη εναλλακτική επιλογή λέγοντας ότι «ιδίως επενδυτές οι οποίοι χρήζουν προστασίας για πολιτικούς λόγους» θα πρέπει να προστατευθούν. Μετά την δημοσιονομική κρίση η Ευρώπη είχε συμφωνήσει ότι οι ιδιοκτήτες και οι πιστωτές θα ευθύνονται για τις απώλειες των τραπεζών αλλά όχι πλέον το κοινωνικό σύνολο.
O πρόεδρος της Mπούντεσμπανκ είπε επίσης στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Ζeitung ότι μπορεί να φανταστεί στοχευμένες κρατικές μεταφορές σε επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν κυρίως συντηρητικά επενδυτικά προϊόντα. «Οι κανόνες bail-in δεν θα πρέπει όμως να χαλαρώσουν» τόνισε.
Το ιταλικό κράτος προσπαθεί να βρει τρόπο αυτό το Σαββατοκύριακο για να σώσει την Monte dei Paschi. Θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 40.000 μικροεπενδυτών και να τις μετατρέψει κατόπιν σε μετοχές. Έτσι οι Ιταλοί αποταμιευτές θα διασώζονταν / ξέφευγαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό το είδος της μερικής κρατικοποιήσης θα ενέπιπτε στις εξαιρέσεις, την λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίση», για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει ανοικτό το παράθυρο για να σώζονται τράπεζες σημειώνει η εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου